Jump to content

Hungarikumok III. – Béres Csepp az egészségért

2014. 09. 25. 15:00

Még mindig vitatott, hogy a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra valóban megérdemli-e, hogy 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba és hungarikummá vált. A különleges humángyógyászati terméket dr. Béres József alkotta meg 1972-ben különböző ásványi anyagok és nyomelemek kombinálásával az immunrendszer erősítésére. Az eleinte kuruzslásnak tartott készítmény azonban mindmáig nem győzött meg mindenkit.

Ha egy pillantást vetünk laikusként a Béres Csepp összetevőinek listájára, megtudhatjuk, hogy egy roppant komplex szerről van szó. Az egyes hiánybetegségeket megcélzó étrendkiegészítőkkel szemben nem egy-egy specifikus anyag pótlására irányul, hanem kiegyensúlyozott mennyiségben számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen dolgokat tartalmaz. Egyaránt megtalálható benne a cink, réz, mangán, magnézium, molibdén, vanádium, nikkel, bőr és fluor, sőt vastartalma is magas.

A cseppek különlegessége abban áll, hogy nem csak megfelelő egyensúlyban tartalmazzák a hatóanyagokat, de mindegyik mellé megfelelő katalizátort is juttatnak a szervezetbe, melyek gondoskodnak arról, hogy a pótolni kívánt anyag fel is szívódjon. Ezen felül a tablettás multivitaminokkal és étrendkiegészítőkkel szemben megvan azaz előnyük, hogy csak tiszta vízben vannak feloldva, nem pedig egy ragasztó és segédeanyagokkal teli tablettában, melynek tört része a hatóanyag.

Ennek ellenére Dr. Béres József találmánya eleinte több viszontagságot hozott, mint elismerést. A feltaláló nem csak, hogy kénytelen volt a korabeli hatóságokkal hadba szállni készítménye szabadalmaztatásáért, de a vásárlók körében aratott siker ellenére, kuruzslás vádjával eljárást is indítottak ellene 1975-ben.

A meghurcoltatásnak 1976-ban lett vége, amikor sikerült dr. Béresnek szabadalmaztatnia találmányát. Ám a forgalomba kerülésre még további éveket kellett várni 1978-ig. Ekkor még csak gyógyhatású készítményként futottak a Cseppek, mely titulust 2000-ben hivatalosan is gyógyszerre változtatták. A megalkotása óta eltelt évtizedek folyamán összetétele szinte semmit sem változott.

Általános a magyar orvosok körében, hogy a Béres Csepp szedését ajánják, ha valakinél a hiányos vagy nem megfelelő táplálkozás jelei mutatkoznak, ám gyakorta javasolják olyanok figyelmébe is, akik jelentős fizikai igénybevételnek vannak kitéve. Különösen jellemző, hogy fáradékonyság, étvágytalanság, elesettség, gyengeség, álmatlanság esetén írják elő valamint olyan helyzetekben, amikor ezeket a panaszokat szeretnék megelőzni. (Traumákat követően, gyógyulások folyamán stb.)

Forrás: wikipedia.org

Fotó: beres.hu

Írta: Ambróz Nóra