Jump to content

Nyelvtanulás önállóan és hatékonyan I.

2014. 09. 24. 19:00

Hallottad már, hogy ahány nyelven beszélsz, annyi ember értékét képviseled? Ez sosem volt igazabb, mint a 21. században, ahol az idegennyelvű kommunikáció a mindennapi boldogulás feltétele. Ennek ellenére hazánkban mindössze az emberek 30%-a mondhatja el magáról, hogy magabiztosan kommunikál egy nyelven az anyanyelvén kívül. Ideje javítani a statisztikát!

Mi kell az önálló nyelvtanuláshoz?

1. Motiváció – Tedd fel a kérdést, hogy miért akarsz nyelvet tanulni. A válaszod lesz később az, ami ösztönöz és hajt tovább az úton, amikor nehézségekbe ütközöl. A kitűzött célok segítenek a megvalósításban. Ideje, hogy elfelejtsd el a halogatást és belevágj a dologba!

2. Tervszerű haladás – Egy nyelvtanár vezetése nélkül ez talán az egyik legkomolyabb problémája az önállóan nyelvet tanulóknak. Érdemes heti, havi terveket készíteni, hogy milyen témákat, szókincset és nyelvtani elemket fogsz gyakorolni.

3. Felhasznált tudás – A legjobb módja annak, ha szeretnéd ellenőrizni a magadat, ha beszélgetésbe elegyedsz a választott nyelv anyanyelvi beszélőivel. Ezt megteheted turistaként vagy az internet adta lehetőségeket kihasználva Skype-on vagy fórumokon keresztül. Az sem rossz ötlet, ha szerzel egy rendszeres levelező-, emailező partnert.

4. Rendszeres gyakorlás – Ha nyelvtanulásról van szó, sokkal többet ér a napi néhány perces gyakorlás, mint a heti egy, egésznapos nagy magolás. Legjobb, ha mindig nálad vannak az éppen tanult dolgok jegyzetei, így bármikor előveheted őket öt percre, ha unatkozol. Ne feledd, ilyenkor is, ismétlés a tudás anyja!

5. Szórakozva tanulás – Az agyad különösen szívesen veszi, ha magolás helyett szórakozva tanulhat. Használd ki a média adta idegen nyelvű lehetőségeket. Nézz filmeket és hallgass zenét. Ez részben segít a hallásértésben, részben pedig a kiejtés elsajátításában. A felirat eleinte segít, később azonban el kell majd dobnod ezt a mankót!

6. Önbizalom – Sokan esnek abba a hibába, hogy nincs elég önbizalmuk ahhoz, hogy hibázzanak. A nyelvtanulásnak velejárója, hogy első megszólalásaink nagyon is sántítani fognak, azonban szinte minden anyanyelvi beszélő megtisztelve érzi magát, ha valaki a nyelvén próbál beszélni, így jóval türelmesebb, mint gondolnánk. A megfelelő szintű gyakorláshoz elengedhetetlen, hogy legyőzd az önbizalomhiány pszichés gátját és ha először hibásan, motyogva és címszavakban is, de elkezdj a választott nyelven társalogni.

Forrás: men.hu

Fotó: openculture.com és wowcher.co.uk

Írta: Ambróz Nóra