Jump to content

Minden az apasági tesztről

2014. 09. 23. 19:00

Gyakran előfordul, hogy egy apuka elbizonytalanodik abban, hogy a csemete, akit nevel vajon tényleg az övé-e. A nem vártaknál, vagy a futó kalandok után fogant babák esetén gyakran merül fel a kérdés, kitől is van a gyerek, hiszen ilyenkor még a két fél nem ismeri egymást eléggé és nem lehetnek biztosak abban, hogy nem történt-e félrelépés. Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás az apasági vizsgálat.

Az apasági vizsgálatoknak két változata létezik: duó és a trió.
Duó esetén csak az apuka és a gyermek DNS-ére van szükség, míg trió esetén az anyuka DNS-e is szükséges. A trió változat gyakorlatilag 99,9%-ig biztos választ ad.

Ezen kívül két féle úton kérvényezhető. Az egyik a hivatalos út, ekkor a laboratórium dolgozói jegyzőkönyvezetten vesznek mintát mindenkitől, és mindenről hivatalos papír töltődik ki. Csak ezek a papírok használhatóak fel egy esetleges peres ügyben, a másik, nem hivatalosan intézett vizsgálat papírjai nem. A nem hivatalos vizsgálat során, egy előzőleg postán kiküldött, vagy más módon átvett mintavételezési csomag segítségével te magad gyűjtheted be a DNS mintákat és küldheted ezeket vissza, akár név nélkül, jelige használatával.
A választott cégtől függően az eredmény egy-két héten belül átvehető, akár ugyanígy jeligével.

Érdemes azonban megfontolni azt is, hogy milyen következményekkel jár egy ilyen vizsgálat. Hiszen a másik fél beleegyezése vagy tudta nélkül elvégzett tesztnek, legyen akár pozitív vagy negatív az eredménye, a végkimenetele mindenképpen negatív lesz. Alapjaiban rengetheti meg egy pár egymásba vetett bizalmát és akár válás is lehet a vége.

Forrás és fotó: nbcnews.com és alldealsasia.com

Írta: Molnár Adrienn