Jump to content

A napelemes útburkolat jövője

2014. 09. 23. 16:00

A Solar runways, vagyis a napelemes útburkolat ötlete már régóta foglalkoztatja a tudósokat, mégis a megvalósításra elég sokat kellett várni. Az utat lényegében hexagon alakú napelemekkel helyettesítenénk, melyek a nap energiáját használnák fel önmaguk és a környezetük fenntartására.

Az ötletet először Julie és Scott Brusaw valósította meg. Olyan nagy teherbírású napelemes paneleket hoztak létre, melyek felválthatják az aszfaltot az utakon. Ehhez csak és kizárólag újrahasznosított műanyagot, fémet és üveget használtak fel. Így született meg az első napelemes útszakasz a hátsó kertjükben.

Ennek a burkolatnak számos pozitív tulajdonsága van.
Ezek közül az első és talán a legfontosabb, hogy az ilyen utak mellett nincs szükség villanyoszlopokra. Hiszen az út megtermeli a környező házak energiaellátásához szükséges áramot. Ezáltal pedig, ha minél több utat cserélnénk le ilyenre, annál több emberhez tudnánk tiszta áramot eljuttatni.
A másik fontos tulajdonsága, hogy kis LED lámpákkal vannak ellátva, melyek felválthatják a közlekedési lámpákat, táblákat és felfestéseket. Mindegyik kis világító részecske saját processzorral rendelkezik, melyek mindegyike külön-külön programozható, így ha bármelyik elromlana, akkor a mellette lévő képes átvenni a helyét. Ezen kívül tökéletesen meg lehet általuk jeleníteni az autóknak szánt felfestéseket, legyen szó akár a terelővonalról, bicikliútról vagy zebráról valamint a közlekedési lámpák fényeiről.
Hogy még biztonságosabbá tegyék az autózást, a készítők kis fűtőegységeket is szerelnek az elemekbe, melyek meggátolnák télen a jegesedést, így nem kéne többé sóval, illetve különböző anyagokkal felszórni az utat.

Az ötlet annyira megtetszett a világnak, hogy majdnem az összes környezetvédelmi díjat besöpörte és Amerikában állami támogatást is kaptak további fejlesztésekre és a megvalósításra. Ami nem is csoda, hiszen képzeljük csak el mennyi energiát tudnánk így termelni, főleg ha a nem állunk meg az utak szintjén és a járdákat, köztereket, parkokat is befednénk ilyenekkel. És nem mellékesen búcsút mondhatnánk a kátyúknak is.

Forrás és fotó: solarroadways.com és vimeo.com

Írta: Molnár Adrienn