Jump to content

Kattanj flow-állapotba

2014. 09. 22. 19:00

A flow-élmény során az emberi elme egy olyan működési állapotba kapcsol, mely alatt teljesen elmerül az aktuális tevékenységben, átadja magát a folyamatnak, koncentrációja és motivációja a maximumon van valamint energiával töltődik fel. Jellemzője, hogy az elmélyülésben spontán, kitörő öröm jelentkezik a feladat sikeres megoldásakor. Nem lenne nagyszerű így dolgozni?

A különösen mély, koncentrált elmeállapotot Csíkszentmihályi Mihály, a jelenség felfedezője nevezte el flow-nak avagy áramlatnak. A névadás alapja, hogy 1975-ben készített interjúi során az élményt megélő alanyok átélésüket előszeretettel hasonlították a vízhez, melyben alámerülnek vagy szabadon engednek a sodrásnak, folynak az eseményekkel. (Gondolj egy kicsit valami Nirvána-szerűre.)

A flow-élmény jellemzője, hogy az egyértelműen meghatározott célok összhangban vannak a feladatot végző képességeivel és szándékaival. Ehhez társul az elme nagyerejű koncentrációja, melynek során az öntudat érzékelése megszűnik. Mellékhatása lehet, hogy úgy érzed, repül az idő. Kiélesedik a figyelmed, a visszajelzésekre azonnal reagálsz és úgy érzed, kontrollálod a szituációt. És ami a legfontosabb: a tevékenység végzése örömet okoz, ezért nem tűnik megterhelőnek.

A legjellemzőbb, hogy művészeknek sikerül elérni ezt az állapotot, ám sportolók, szoftverfejlesztők, sőt brókerek is számot adtak arról, hogy átélték a tökéletes elmélyülés élményét. Tévedés ezt egy passzív, szabadidős tevékenységekben fellelhető transzállapotként értelmezni. A tévénézés még senki nem jutattot el a flow-ba.

Az állapot elérésének előnyeit talán nem is kell részleteznem. Segítségével a rutin kellemes lesz és élvezetet találsz az ismétlődő gyakorlásban, készségfejlesztésben. Ehhez azonban kihívást jelentő feladatot kell vállalnod, mely megfelel képességeidnek. Képes vagy pontról-pontra energriabefektetés árán haladni a kitűzött konkrét cél felé. Az egyes részeknél folyamatosan mérheted haladásodat. Zárd ki a mindennapi frusztrációt és vesd bele csőlátással magadat a munkába!

Ezt elérni természetesen nem könnyű. Legfőbb akadályok az apátia, az unalom és a stressz. Ezek abból adódnak, hogy az első két esetben túl könnyű, míg a stressznél túl nehéz a feladat. Legkönnyebben azok élik át a flow-t, akikben él a kíváncsiság, kitartás, nem ön-centrikusság, valamint, akik szívesen végeznek különböző aktivitásokat pusztán saját magukért. Ezek az autotelikus beállítottságú személyiségek jellemzői.

Forrás: wikipedia.org

Fotó: happylifecoffee.com és hdwallpapersfactory.com

Írta: Ambróz Nóra