Jump to content

Jalapeno poppers - sörkorcsolya a mexikói mennyből

2014. 09. 22. 21:00

Legnagyobb baj a csípős ételekkel, hogy nem lehet belőlük büntetlenül sokat enni. A tüzes ízek legnagyobb kedvelői, a mexikóiak azonban kitaláltak egy tökéletes receptet, mely pofonegyszerű és éppen annyira csípős, hogy kellemeset lehessen nassolni belőle. Sőt, alaposabban megnézve a jalapeno poppers-t az Isten is sörkorcsolyának teremtette.

Hozzávalók a jalapeno poppers-hez:

- ízlés szerinti mennyiségben egész jalapeno paprika (konzerv)

- 10 dkg olvasztott cheddar sajt (az eredeti a Monterey Jack sajt lenne, ám ez egy Magyarországon ritkán beszerezhető americanum)

- 20 dkg reszelt trappista

- 3 tojás

- 20 dkg liszt (vagy kukoricaliszt)

- kukoricapehely apróra törve

- bőséges mennyiségű napraforgóolaj a sütéshez

Először is hol kapsz jalapeno paprikát? Nagyobb üzletekben, ennek hiányában használhatsz magyar csípőspaprikát, de ez nem lesz kellemesen édeskés is mellé. Másik opció a serrano paprika. Ezzel szemben a habanero már ehetetlenül csípős, míg a chilli nem elég nagy ahhoz, hogy meg tudd tölteni. Megoldás lehet a friss változat is, ám ezt csumázni, pucolni, pörkölni kell, mely a konzerv esetében elmarad, így azzal jelentősen könnyebb bánni.

Serpenyőben olvaszd fel a reszelt cheddar és trappista sajtot, majd a keverékkel töltsd meg a paprikákat. Bundázd őket (kukorica)liszttel, majd tojással és végül apróra tört kukoricapehellyel. Végül süsd forró olajban pár perc alatt aranybarnára.

Tálaláshoz kínálhatsz egy-egy evőkanál ketchup, mustár, majonéz, méz és némi só-bors keverékéből összedobott mártogatóst vagy avokádóból készült guacamolét.

Sörajánlásunk, hogy minél komlósabb annál jobb, ugyanis a csípős édeskés ízt kíván magamellé. Nincs is jobb egy szőke Pilsnernél ilyenkor. A testesebb, magasabb alkohol tartalmú sörök túl terhelőek, ráadásul ezekből ilyenkor könnyebb véletlenül sokat inni. További ideális kísérő bármilyen mexikói vagy kukorica sör, sőt akár a kubai származású Cubanero, mely nem túl karakteres, ám kellemesen édeskés és nagyáruházak polcain is egyre gyakoribb.

Forrás: diningguide.hu

Fotó: fatwilliesedinboro.com és skinnytaste.com

Írta: Ambróz Nóra