Hozzávalók a jalapeno poppers-hez:
- ízlés szerinti mennyiségben egész jalapeno paprika (konzerv)
- 10 dkg olvasztott cheddar sajt (az eredeti a Monterey Jack sajt lenne, ám ez egy Magyarországon ritkán beszerezhető americanum)
- 20 dkg reszelt trappista
- 3 tojás
- 20 dkg liszt (vagy kukoricaliszt)
- kukoricapehely apróra törve
- bőséges mennyiségű napraforgóolaj a sütéshez
Először is hol kapsz jalapeno paprikát? Nagyobb üzletekben, ennek hiányában használhatsz magyar csípőspaprikát, de ez nem lesz kellemesen édeskés is mellé. Másik opció a serrano paprika. Ezzel szemben a habanero már ehetetlenül csípős, míg a chilli nem elég nagy ahhoz, hogy meg tudd tölteni. Megoldás lehet a friss változat is, ám ezt csumázni, pucolni, pörkölni kell, mely a konzerv esetében elmarad, így azzal jelentősen könnyebb bánni.
Serpenyőben olvaszd fel a reszelt cheddar és trappista sajtot, majd a keverékkel töltsd meg a paprikákat. Bundázd őket (kukorica)liszttel, majd tojással és végül apróra tört kukoricapehellyel. Végül süsd forró olajban pár perc alatt aranybarnára.
Tálaláshoz kínálhatsz egy-egy evőkanál ketchup, mustár, majonéz, méz és némi só-bors keverékéből összedobott mártogatóst vagy avokádóból készült guacamolét.
Sörajánlásunk, hogy minél komlósabb annál jobb, ugyanis a csípős édeskés ízt kíván magamellé. Nincs is jobb egy szőke Pilsnernél ilyenkor. A testesebb, magasabb alkohol tartalmú sörök túl terhelőek, ráadásul ezekből ilyenkor könnyebb véletlenül sokat inni. További ideális kísérő bármilyen mexikói vagy kukorica sör, sőt akár a kubai származású Cubanero, mely nem túl karakteres, ám kellemesen édeskés és nagyáruházak polcain is egyre gyakoribb.
Forrás: diningguide.hu
Fotó: fatwilliesedinboro.com és skinnytaste.com
Írta: Ambróz Nóra