Jump to content

George, az aranyhal túlélte a műtétet

2014. 09. 18. 16:00

Egy ausztrál állatorvos olyasmit tett, mint előtte talán még senki: eltávolította a súlyos tumort, George, az aranyhal koponyájából. A BBC hírei szerint az uszonyos jól van és lábadozik a műtét után. Az operáció életmentő volt.

A különös műtétet végrehajtó orvos, Dr. Tristan Rich már ma azt nyilatkozta a melbourne-i 3AW rádióállomásnak, hogy a halacska „talpon van és rendesen úszkál körbe”. Állítása szerint a 10 éves halnak a műtét valószínűleg 20 további boldog év lehetőségét adta.

„George-nak egy viszonylag nagy tumor kezdett el lassan nőni a feje tetején, ami hamarosan már az életminőségét is befolyásolta volna.” tette hozzá Dr. Rich a Lort Smith Állatkórházban.

Az elaltatott halat a műtét során úgy tartották életben, hogy vizet pumpáltak keresztül a kopoltyúján. Ez ugyanaz a módszer, mint ahogy a cápákat is lélegeztetik, míg bőrmintákat gyűjtenek tőlük és GPS-jeladókat helyeznek el rajtuk.

A Lort Smith Állatkórház Facebook-oldala részletesen leírta, hogyan is működött az operáció.

Dr. Tristan Rich, aki egyébként a kórházban az egzotikus állatokat kezelő részleg vezetője három dolgot használt. Először is egy adag altatót, melytől álomba szenderült a hal, majd egy újabb adag altatót, mely szinten tartotta műtét közben, valamint vizet, melyben magához térhetett és gondoskodott a lélegeztetésről a műtét során.

Amikor George már aludt, Dr. Rich a szinten tartó szereket oxigénnel dúsított vízzel együtt egy csövön keresztül adagolta neki szájon át, mely onnan a hal kopoltyúján futhatott keresztül. Az orvos ezt követően gyorsan eltávolította a nagyra nőtt daganatot. A tumor mérete miatt az operáció során kénytelen volt a vérzést zselatin szivaccsal enyhíteni. A sebet méretéből adódóan nem volt egyszerű összezárni, így a négy öltéses varrás mellett egy kevés testszövetragasztót is alkalmazott az állatdoktor.

Amint a procedúra lezajlott George a lábadozó tartályba került, ahol újabb adag oxigénnel és fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő- és antibiotikuminjekciókkal látták el. Alig pár másodperccel később a halacska magától lélegezni kezdett és úszott önállóan.

A műtét költsége nagyjából 200 dollár volt és 45 percet vett igénybe.

Forrás és fotó: animals.io9.com

Írta: Ambróz Nóra