Jump to content

A FinFisher malware-fegyvere ingyenes a WikiLeaks-en

2014. 09. 17. 20:00

A WikiLeaks a mai nap folyamán ingyenes letölthetőevé tette oldalán a FinFisher egyik alkalmazását, mely egy olyan „fegyverként” bevethető malware, melyet a világ számos kormánya is alkalmaz az emberek után való nyomozások során. A közzététel célja a Wikileaks szerint az, hogy lehetőséget adjanak az embereknek a védekezésre.

A FinFisher szoftverei számára nem idegen a kettős megítélés. Piaci hirdetésük szerint megfigyelésre szolgáló alkalmazások, azonban a valóság az, hogy szimpla malware trükköket vetnek be, hogy az áldozatok adatait megszerezzék. Amellett, hogy alkalmasak asztali számítógépek „megfertőzésére”, segítségükkel ellenőrzés alá vonható bármilyen Android, iOS vagy BlackBerry készülék kommunikációja is.

“A FinFisher továbbra is nyíltan működhet Németországban és árulhat fegyverként bevethető megfigyelő malware-eket a világ legdurvább elnyomó rezsimei számára. A Merkel-kormány ezalatt a privát információk szentségéről papol, míg a tetteik egészen másról beszélnek.” jelentette ki a WikiLeaks főszerkesztője, Julian Assange.

Az, hogy a WikiLeaks oldalára felkerült a szóban forgó egyik malware része annak a kampánynak, melyet a szervezet a globális megfigyelés ellen indít. Azáltal, hogy a leskelődő szoftvert mindenki számára hozzáférhetővé teszik, lehetőséget adnak a fejlesztőknek, hogy megfelelő védelmet alkossanak ellene. Sőt Assange szerint céljuk lenne a rendszer központi parancsadó elemeinek visszafejtése is. A probléma azonban az, hogy így az egész világ számára egyetlen gombnyomásba kerül csak a privátszféra súlyos megsértésére alkalmas szoftver beszerzése.

A fejlesztés eredeti tulajdonosa valóban egy német cég, mely alig egy éve vált ki az Egyesült Királyságban működő Gamma Group International-ből. A WikiLeaks információi szerint a szóban forgó szoftvert főleg „újságírók, aktivisták és politikai disszidánsok” ellen vetik be.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: lexandermag.com és publicintelligence.net

Írta: Ambróz Nóra