Jump to content

Dyson 360 Eye robotporszívó

2014. 09. 14. 16:00

A Dyson megcsinálta azt a porszívót, amire minden férfi (és sok asszony) vágyik. Ha meglátod mire képes a barátságos kiskutyaként viselkedő takarítóeszköz, egyből te is úgy érzed majd, hogy ez hiányzott eddig az életedből. Amúgy is... ki szeret manuálisan porszívózni?!

A Dyson mérnökeinek szokása időközönként megreformálni a porszívó-világpiacot. Idén elérkezett az idő, hogy ezt újra megtegyék a teljesen automatizált 360 Eye kiadásával. A miniatűr szerkezet hemzseg az innovatív megoldásoktól: 360 fokos látószögű kamera, lánctalpak a biztonságos és gördülékeny közlekedéshez valamint hatalmas szívóerő, melyet aligha überel bármelyik versenytárs jelenleg.

Érdekesség, hogy James Dyson cégének első sikere a ’90-es évek közepén ütött be, amikor egy forradalmi újítást, azaz egy porzsák nélküli porszívót dobtak piacra. Ezt később számos cég kezdte utánozni, ám most elérkezett az idő egy újabb nagy váltásra: a világ készen áll at automata porszívókra. Legalábbis a Dyson szerint.

Akárcsak versenytársai, a 360 Eye is lassan araszol végig a falak és egyéb tárgyak mentén kamerák és szenzorok hadát bevetve, ütközés nélkül. Ami a Dyson kiemelkedő újítása azonban az a szerkentyű tájékozódási képessége. Nem téved el még akkor sem, ha a szoba egyik végéből a másikba viszed munka közben. Szépen visszatalál az eredeti útra úgy, hogy közben sehol nem jár kétszer és semmit nem hagy ki.

Paul Finn-Kelcey, a Dyson vezető mérnöke azt nyilatkozta, hogy emellett a készülék motorjára a legbüszkébb. Szerinte jelenleg ez a világ legkisebb és legerősebb digitális motorja, mely szívóerőben a klasszikus porszívókat is felülmúlja, ebből kifolyólag viharos sebességgel képes elnyelni a koszt és a port. A lánctalpaknak köszönhetően pedig szinte teljesen elakadás mentessé sikerült tenni az Eye 360 közlekedését.

A kis eszköz egyébként 16 éve lett megálmodva és az idők során összesen 200 mérnök dolgozott rajta. A modern igényeknek megfelelően okostelefonnal összeköthető és magától is van annyi esze, hogy visszatérjen a saját töltőállomására. Legkorábban a japánok élvezhetik a Dyson új technológiáját a jövő év elején, majd következik az USA és a világ többi része. Első becslések szerint sajnos busás összeget, 1 250 dollárt kell majd fizetni érte, ami 300 000 forintnak felel meg.

Forrás: askmen.com

Fotó: extremetech.com és 21stcenttech.com

Írta: Ambróz Nóra