Jump to content

Étcsokoládé – a szívbarát édesség

2014. 09. 13. 16:00

Éveken keresztül élt a tévhit, hogy a csoki káros. Szerencsére az orvosok és a táplálkozásszakértők utánajártak a dolognak és immár számos bizonyíték van rá, hogy a csokoládé mértékkel fogyasztva kimondottan jót tesz. Milyen érvek szólnak amellett, hogy pont az étcsokit válaszd?

A sötét- vagy étcsoki alapja a kakaóbab, melynek köszönhetően gazdag növényi tápanyagokban, többek között flavonoidokban. Jennifer McDaniel táplálkozásszakértő szerint a flavonoidok egy része, a flavonol antioxidánsként hat, sőt csökkenti a vérnyomást, élánkíti a keringést és gátolja a vérrögök kialakulását.

Összegezve az étcsoki véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Egy 2012-es ausztrál kutatás szerint a napi étcsoki fogyasztás erősen csökkentette ezeknek a betegségeknek a kockázatát. Németországban 20 000 embert követtek 8 éven át, melynek során kiderült, hogy naponta néhány kocka étcsoki hatására 39%-kal vált valószínűtlenebbé egy korai agyvérzés vagy szívroham.

Ha már a szíved egészségéről van szó, akkor az is fontos, hogy az étcsoki a diabétesz ellen dolgozik. Kutatások eredményei szerint a benne található antioxidánsok segítenek a vércukorszintet kontrolláló inzulint sokkal hatékonyabban felhasználni a szervezetedben. Ezzel együtt akárcsak a szőlőcukor, stresszhelyzetben, például vizsga előtt fogyasztva, serkenti az agyműködést, így átmeneti lendületet ad a gondolkodásodnak. A szőlőcukorral szemben előnye azonban, hogy egy kevés koffeint és egy gyengébb élénkítőszert, teobromint is tartalmaz, melyek tovább fokozzák a hirtelen bevitt energiát.

Az antioxidánsok mellett telítetlen zsírsavak is származnak a kakaóbabból, melyek a koleszterinszint csökkentésével segítenek a szívednek. Sőt még a telített zsír sem olyan rossz benne, ugyanis a sztearátsav nem befolyásolja sehogysem a koleszterinszintet.

Két dologra kell csak odafigyelned az étcsoki evésnél. Egyrészt tarts mértéket, körülbelül napi 100 kalóriányi étcsokinál, másrészt válassz megfelelő fajtát. Az élelmiszerek összetevőinél mindig az kerül első helyre, amiből a legtöbb van benne. Figyelj mindig, hogy itt ne cukor, hanem kakaópor szerepeljen. Ideálisnak a legalább 70%-os kakaótartalom mondható, mely kissé kesernyés. Ha tényleg vigyázni szeretnél magadra, akkor kerüld a tejet vagy hidrogénezett növényzsírt tartalmazó változatokat is, melyek mind telített szírsavakkal vannak tele.

Forrás: mensjournal.com

Fotó: marksdailyapple.com és frugalfeeding.com

Írta: Ambróz Nóra