Jump to content

Az Apple új tagja: Marc Newson

2014. 09. 06. 21:00

Steve Jobs halála hatalmas űrt hagyott nem csak az emberek szívében, de az Apple munkásságában is. A tragikus eset óta a cég vezető designere, Jony Ive megfelelő partner nélkül maradt a jövendő Apple termékek kreálásában. Mivel Tim Cook eltérő módon vezényli a vállalatot, ezért a Jobs hiányában elvégzetlenül maradt teendők egy részére Marc Newson-t alkalmazzák.

A Vanity Fair híradása szerint hamarosan az Apple teljes alkalmazottja lesz Marc Newson, ipari desginer. A bejelentés szerint Newson barátjához, Jony Ive-hoz fog csatlakozni a cég design-ért felelős legénységében. Mondhatni: javarészt ők ketten fogják meghatározni a jövő Apple termékeinek milyenségét. A hír szenzáció értéke abból adódik, hogy már nagyon rég óta (Jobs halálától), hiányzik Ive-nak egy megfelelő kaliberű partner a színvonalas munka fenntartásához.

Jobs híres volt arról, hogy az Apple valamennyi termékének születésében alaposan benne volt a keze. Ebbe beletartozott az is, hogy rengeteg időt töltött Ive társaságában. Kettejük kollaboratív munkáját dicsérik az Apple hardverei.

Jobs utódja, Tim Cook azonban egészen más vezérigazgatói attitűdöt követ és kevésbé mikromenedzseli a munka minden folyamatát. Ebből adódóan közel sem nyúl bele olyan szinten a design mélységeibe, mint Jobs. Newson alkalmazása minden bizonnyal arra irányult, hogy szerettek volna Ive mellé valaki olyat felvenni, akivel hasonlóan sikeresen tud együttműködni, mint Jobs-szal.

A dologhoz még a csillagok állása is tökéletes: Newson és Ive régi barátok, emellett pedig korábban is dolgoztak együtt, többek között jótékonysági akciók és Apple termékek konzultációja során.

Különben is, ki ne alkalmazna egy olyan embert, aki hátra szerelhető rakétákat alkot, sőt az órák terén is van némi gyakorlata? (Mintha divatos lenne mostanában okosórákat piacra dobni, nem?) Ha az iWatch szeptember 9-én bejelentésre kerül, senki nem lesz ezek után valószínűleg meglepve, ha Newson-nak is köze lesz a design-hoz.

A Vanity Fair szerint Newson nem hagyja el otthonát, marad Angliában, azonban rendszeresen felkeresi majd a cupertino-i székhelyet is.

Forrás: vanityfair.com

Fotó: woont.com és ecomanta.com

Írta: Ambróz Nóra