Jump to content

A 17. századi Pantone – remekmű a vízfestékről

2014. 09. 02. 10:00

A művészettörténészekhez számos kiváló alkotás még csak most jut el, így folyamatosak az új felfedezések. Egy nemrégiben gondozásba vett 17. századi kézzel festett mű, mely véletlenül kísértetiesen hasonlít a Pantone rendszerére, sokat elárul a kor technikájáról és gondolkodásáról.

Réges régen, még a PhotoShopot és a Pantone-t megelőző időkben a művészek már megszállottan szerették beosztani, kategorizálni és hasonlítgatni a színeket.

Nem volt ez másképp 1692-ben sem, amikor is egy kevéssé, vagyis szinte semennyire sem ismert művész, A. Boogert úgy döntött, hogy könyvet készít a vízfestékek keveréséről. A Hollandiában készült gyönyörű és precíz alkotás ma a Bibliothèque Méjanes-ban van a franciaországi Aix-en-Provence-ban.

Eredeti címe Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau, ám „színeskönyvként” is emlegetik. Összesen csaknem 800 kézzel festett és írt oldalt tartalmaz, melyek végiggondolt rendszerbe szedik az akkori csaknem előállítható összes árnyalatot. Emellett ezek kombinációit és az egyes színek három variánsát is megtalálhatjuk benne. A könyvben emellett halovány utalások fordulnak elő arra, hogy az alkotó szakértelmét máskor a holland textiliparban és a Kelet Indiai Társaság szolgálatában kamatoztatta.

A középkori könyvek egyik szakértője, Erik Kwakkel fedezte fel a művet egy francia adatbázisban. Állítása szerint az alkotás ismeretlenségének hátterében az áll, hogy mivel kézzel készült, ezért teljesen egyedi darab, tehát nem juthatott el a szélesebb közönséghez soha. Ezért is nem kapta meg a neki járó figyelmet a modern művészettörténészektől sem.

Ami a mai olvasóknak szemet szúrhat, hogy a holland alkotó rendszere hihetetlen hasonlóságot mutat a Pantone Color Guide először 1963-ban kiadott rendszeréhez.

Akiket behatóbban érdekel a téma, azok a következő linken megtalálhatják a hatalmas opusz egészét beszkennelve nagy felbontásban.

http://www.e-corpus.org/notices/102464/gallery/

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra