Jump to content

Több millió kép régi könyvekből a Flickr-en

2014. 08. 31. 18:00

Ha szereted a régimódi, vintage stílusú dolgokat, esetleg többévszázados anyagok feldolgozásán fáradozol, akkor az Internet Archives igazán jó barátod lehet. Nemrégiben a kétmilliót is meghaladó számban kerültek fel régi kötetek illusztrációi a Flickr-re, mely megkönnyítheti a kutatást vagy kielégítheti kíváncsiságodat.

Ha szeretnél elmerülni letűnt idők képanyagában vagy csak nosztalgiáznál egy kicsit a 20. század vizuális kultúráját élvezve, akkor itt az ideje, hogy meglátogasd a Flickr-re felkerült fotóözönt. Az Internet Archive szervezete néhány kutatóval pont azért fogott össze, hogy a neten is könnyen, gyorsan kereshetővé tegyék a publikus könyvtárak képanyagát mindenkinek.

Jelenleg 2,6 millió egyedi rekord van feltöltve, azonban összesen 14 millióig tervezik bővíteni ezt a számot az első menetben. Az archívum anyaga nem csak képeket tartalmaz, de pontos feljegyzéseket is arról, hogy az illusztrációkat milyen szöveg előzi meg, mi van alájuk írva és hogyan folytatódik a könyv utánuk. Az alapos munkának köszönhetően az anyag kimondottan jól kereshető. Ha pedig szeretnéd elolvasni magát a könyvet is, akkor amennyiben az elérhető, direkt linket találsz az Internet Archive ebook olvasójához a betöltött művel.

Mivel a könyvek szerzői jogait máris könyvtár módjára kezelik, ezért a hozájuk tartozó egyéb anyagok is a Creative Commons licenszének megfelelően használhatóak. A szervezet tervei szerint minden nap újabb rekordokkal bővítik majd a virtuális gyűjteményt olyan tempóban, ahogy csak szkennelni tudják a forrásokat.

Nincs más hátra, mint hogy felfedezd az emberiség tudásanyagának egy olyan időszakát, amikor még senki nem ismerte a selfie szót.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra