Jump to content

A Google már nem mutatja a keresési találatok a szerzőjét

2014. 08. 30. 10:00

A Google a tegnapi nap folyamán megszüntette eddigi funkcióját, mely a keresési találatokban egy olyan linket tartalmazott, mely a szerző Google+ profiljára vezetett. Ennek ellenére azonban továbbra is látszani fognak az oldalak és barátaid Google+ posztjai.

A cég bejelentése szerint a döntés hátterében az áll, hogy az így közre adott információk korántsem voltak olyan hasznosak a felhasználók számára, mint azt eleinte hitték, sőt egyes esetekben csak elvonták a figyelmet a keresési találatokról.

A webkereső hivatalos support oldalán csak annyi van az Authorship (szerző) fül alatt, hogy „a szerző megjelölése a továbbiakban nem kerül támogatásra a keresésben”. Azok, akik szeretnének mégis megjelölést tenni az oldalukra kénytelenek ezt részletgazdagsággal és jólstruktúrált adatokkal megtenni.

Korábban már, júniusban a Google eltávolította a szerzők Google+ profilképeit a keresési találatokban közzétett adatok közül. A Google Webmaster Trends analízisért felelős embere, John Mueller azt nyilatkozta, hogy a tesztek szerint a módosítással javultak az átkattintási ráták, mely direkt ellentmondás a Google eredeti filozófiájával. Mueller most azt állította, hogy a szerzők megjelenítése sem nem előnyös, sem nem ártalmas.

„Ha kíváncsiak vagytok, elmondom, hogy kutatásaink szerint a szerzők megjelölésének kivonásával nem csökkent az oldalak forgalma és nem emelkedett a reklámokra való kattintás sem. Ezeket a változtatásokat a felhasználói élmény javításáért vezetjük be.”

Mindenesetre a Google kijelentése szerint továbbra is láthatóak lesznek a barátaid és az oldalakról írt Google+ posztok, melyek relevánsak a keresésben. Ezek a fő találatok közt fognak szerepelni a jobb oldalon. Azok, akik azt szeretnék, hogy a Google végre ne erőltesse tovább a Google+, azoknak ma sincs szerencséjük.

A szerzők megjelölésének tervét a Google eredetileg 2011 júniusában jelentette be. Azóta a cég többször változtatta, update-elte a szolgáltatás működését, noha csak az utóbbi időben vált nyilvánvalóvá, hogy a projektből mellékvágány lett. Most, hogy a szerzők megjelölése teljesen kiesett a szolgáltatások közül az oldalakról lekerülhetnek a rel=author megjelölések. Az arra fordított energiák, hogy ez kikerüljön az oldalra és fenn legyen tartva, teljesen pocsékba mentek, ez azonban gyakran előfordul ilyen szolgáltatások esetében.

Forrás és fotó: thenextweb.com és needtagger.com és businesstech.co.za

Írta: Ambróz Nóra