Jump to content

Hihetetlen – egy indiai asszony megölte a rátámadó leopárdot

2014. 08. 29. 10:00

Évente számos tragikus haláleset történik, melynek során vadállatok ölnek embert amiatt, mert a civilizáció elfoglalta otthonukat. Az 56 éves indiai nő, Kamla Devi is egy ilyan eset áldozata lett, azonban az asszony mindössze egy sarlóval és egy ásóval megvédte az életét a leopárddal szemben.

Kamla Devi a történtek során súlyos sérüléseket szerzett azonban már kórházban van és az állapota stabil, sőt nemrég nyilatkozni is tudott a kíváncsi újságíróknak.

A gyógyulófélben lévő asszony elmondta, hogy a támadás akkor történt, amikor a földjein dolgozott egyedül. Mindössze az ehhez szükséges eszközök voltak nála: sarló és ásó. A nő állítása szerint ezekkel ölte meg a leopárdot, így a küzdelem fél órán keresztül tartott vasárnap reggel, amikor végül a sarlóval sikerült bevinnie a halálos csapást. Az indiai CNN-IBN közvetítésében leadott interjúban ennél részletesebben is beszámolt az eseményekről:

- A leopárd többször is nekem rohant. Először nagyon megijedtem, de kezembe volt a sarló és ez elszánttá tett. Semmiképpen nem akartam feladni, így összegyűjtöttem a bátorságomat és megígértem magamnak, hogy nem ez lesz az a nap és az a mód, ahogy és amikor meghalok. – mesélte a északi Uttarakhand tartomány kórházi ágyában fekve, majd hozzátette – Úgy sikerült legyőznöm a leopárdot, hogy a jobb kezemmel megfogtam a fülét és eltartottam magamtól, így birkóztunk, miközben a bal kezemben lévő sarlóval igyekeztem megsebezni. Ennek köszönhetően maradtam életben.

Az egyik szemtanú Jagdish Singh szerint a falusiak azonnal rohantak segíteni, amikor meghallották Devi sikolyait. Azonban mire a falu Rudraprayag körzetéből odaértek a nagymacska már halott volt.

Az özvegy asszony sérülései orvosa, Dr. Rakesh Rawat szerint súlyosak, ám nem életveszélyesek. Egyik keze eltört, míg számos helyen mély vágásokat, karmolásokat szenvedett többek között az arca jobb felén. Néhány heget leszámítva teljesen fel fog épülni.

Sajnos az ehhez hasonló leopárdtámadások egyáltalán nem ritkák az indiai földművelő területeken, az viszont annál inkább, hogy a ragadozó jár pórul. Legutoljára 2009-ben vitt véghez hasonlót egy 9 éves fiú, akinek a testvérét támadta meg egy leopárd. Mivel az állatok élőhelye nagyon lecsökkent, ezért egyre gyakoribbak az ilyen esetek, sőt a nagymacskák már a lakott területekre is bemerészkednek. Tavaly videó készült arról, hogy egy leopárd belopakodik Mumbai egyik többemeletes lakásába és zsákmányul ejt egy kisebb kutyát. A WWF éppen ezért az állatok és emberek biztonságáért az erdők és a 2011-ben 1150 leopárdból álló populáció minél magasabb fokú védelmére hívja fel a figyelmet.

Forrás és fotó: guardian.com és animalbackgrounds.com

Írta: Ambróz Nóra