Jump to content

715 000 Ft egy kávéfőzőért – érhet ennyit?

2014. 08. 29. 12:00

A Krups EA9010 Espresso Machine nagyjából 715 000 Ft-ba azaz 3 000 dollárba kerül. Mit tudhat egy kávéfőző, hogy ennyiért adják? Ha szereted a mindig tökéletes kávét kevés erőfeszítés árán, úgy hogy takarítanod sem kell utána, akkor irigykedni fogsz erre a szerkezetre. Megéri azonban bárkinek is ez az összeg?

Krups EA9010 automata kávéfőzője 17 különböző módon tud kávét és forró italokat készíteni. Mindezt olyan egyszerűen, hogy még használati utasítást se adnak mellé, nincs rá szükség. Csak bepötyögöd a kívánságaidat az érintőképernyőn és már készül is, amit kértél.

Ezzel szemben a 3 000 dollárból éveken keresztül minden reggel ihatsz egy nagyon is jó kávét valahol. Ha luxus kategóriában gondolkodsz, akkor ez lehet körülbelül 2 év, ami pont annyi, mint a masinára adott garancia. És akkor még nem volt szó a kávébabok áráról, melyek 1 500 – 5 000 forintot emésztenek fel pár hetente.

Jó presszó kávét csinálni nem lehetetlen, azonban elsőre senkinek sem sikerül. Pontosan el kell találni az őrölés minőségét, megfelelő módon kell ráhelyezni a filterre, nem csak úgy belenyomkodni és épp elég ideig engedni keresztül rajta a vizet. Ez nem egy egyszerű művelet, ha bármit elrontasz, rosszabb minőséget kapsz. Ráadásul a presszó kapszulák korában is helye van a saját főzésű kávénak, ugyanis a nem friss kávébabból készült presszóból hiányzik a tökéletes, kissé citrusos frissesség. Képes vajon ezek után egy gép felülmúlni egy barista évek alatt megszerzett tudását?

Akik kipróbálták, azt mondják, legalább olyan jót tud az EA9010, mint a legjobb olasz kávémester, azonban ami kiemelkedő, az a felhasználói élmény. Nincsen kiszóródott kávé, matatás az alkatrészekkel vagy csöppenés folt. A kapszulás gépek tisztasága kombinálódik a frissen őrölt kávéval. Persze az árcédula még mindig bődületes.

Aki nem szereti, ha a dolgokat nem ő irányítja, nem szólhat bele a munkafolyamatba, az nem is fogja szeretni ezt a kávéfőzőt. Nem egy eszköz, hanem egy gép: mindent maga csinál. A saját kis tökéletes ezüst-fekete színeiben csak ül a konyhában és sosem hibázik. Nem egy megbízható társ, hanem egy tévedhetetlen kolléga. Ha viszont szeretnél reggel gyorsan és tisztán egy tökéletes hőmérsékletű kávét, akkor melyik lehetőség a szimpatikusabb: 715 000 forint az EA9010-ért vagy maradhat a jó öreg kotyogós?

Forrás és fotó: askmen.com és johnlewis.com

Írta: Ambróz Nóra