Jump to content

Melting Ice Cube – az olajhűtéses gépház

2014. 08. 20. 16:00

Az idei Gamescom is bővelkedett a fantasztikus látványosságokban, ám a PC-házak frontján egyértelműen a német tervezője által Melting Ice Cube-nak, azaz olvadó jégkockának elnevezett kreálmány vitte a prímet. Az átlátszó, olajjal feltöltött tömb nemcsak teljesen működésképes, de nagyon is design-os darab, noha egyelőre egyedi gyártmány.

A többszörös díjnyertes német gépház-építő, Chris egy fórumon részletesen beszámolt az idei Gamescom kiállítására szánt nagy munkájának készüléséről, melynek célja, hogy megmutatassa: a németek szaktudása mindenkit felülmúl Casemodding kategóriában.

Az idei évi projekt a "Melting Ice Cube" nevet kapta és a DCMM-en került kiállításra. A tavalyi évben Chris egy nem kevésbé látványos moddolással lepte meg a közönséget, melyet Globe-nak keresztelt el, így az elvárások igen magasak voltak vele szemben.

2014-es kreálmánya egy olajhűtéses MITX-System, melyet egy kocka alakú üvegvázába süllyesztett, hozzávetőlegesen 25x25x25 cm-es méretben. Valamennyi alkatrész hűtéséről a színtelen paraffinolaj gondoskodik, melyet a az üvegkocka alól egy keringető berendezés pumpál. A megoldás különlegessége, hogy a tökéletesen csurig töltött kockában az olaj úgy játszik a látvánnyal, hogy azt a benyomást kelti mintha nem lenne üveg, az ugyanis láthatatlanná válik.

Az üveg tárolórész egy fehér „gleccseren” foglal helyet, mely félig átlátszó műanyagból készült. Ez visszavezeti és újra felpumpálja a rendszerből kicsorgó olajat, valamint itt található a hűtés vezérlése is. Az épülő jégkocka készülését a következő linken nyomonkövetheted. Igaz ugyan, hogy a szöveg német, de a képek által elég közeli fogalmad lesz arról, hogy Chris mit is csinált mesterműve készítése közben.

http://www.hardwareluxx.de/community/f143/melting-ice-cube-powered-asus-enermax-raidsonic-aquacomputer-aquatuning-1032239.html

A fiatal alkotó munkáját alkatrészekkel az Asus, az Enermax, a Raidsonic, az Aquacomputer és az Aquatuning támogatta.

Forrás: hardwareluxx.de

Foró: 9gag.com és golem.de

Írta: Ambróz Nóra