Jump to content

Az Oculus Rift az orvostanhallgatók szolgálatában

2014. 08. 20. 10:00

Az első eleven emberen végzett eljárásokra aligha lehet elég alaposan felkészülni. Annak érdekében, hogy a kezdő sebészek a lehető legkevesebb hibát kövessék el számos lépést kell megtenniük a nagy feladat előtt. Ennek egyik része a boncolás és a műtéteken való részvétel, a másik pedig napjaink fejlesztése, a szimuláció, melyben már az Oculus Rift is segítséget nyújt.

Amikor a Facebook márciusban bejelentette az Oculus virtuális valóságot, Mark Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy a játékok még csak a kezdetet jelentik a cég realitást szimuláló headsetjének, az Oculus Rift-nek az életében.

Hogyan másként lehetne egy ilyen eszközt használni, mint játékként? Vegyük példának a sebészeket.

A Polygon riportja szerint egy a MOVEO Foundation (Alapítvány) által támogatott projekt keretében sor kerül arra, hogy egy teljes operációt felvegyenek a sebész szemszögéből. Ezt felhasználva a tanulóknak nem kell többé olyan helyzetbe kerülniük, hogy a műtét során, melyen oktatásként részt vesznek lemaradnak valamiről, mert azt később átélhetik az operációt vezető sebész szemszögéből.

A videó elkészítéséhez a GoPro Dual HERO rendszerét használták, melynek különlegessége, hogy két HERO3+ Black Edition kamerát egyesít egy foglalatban. A szinkronizált felvételekből a posztprodukciós folyamatok során 3D felvétel hozható létre.

Jelenleg igyekeznek az eszköz oktatásba való bevezetésének lehetőségeit feltárni, ám nem kizárt hogy később a technológia sebészi eljárások élő közvetítésére is alkalmas lehet.

A MOVEO Alapítvány projektjének elindítója, Remi Rousseau, további információkat posztolt a virtuális valóság kihasználásának lehetőségeiről.

- A Rift valószínűleg sosem lesz orvosi eszköz – jelentette ki Rousseau – A Facebooknak valószínűleg nem is célja ezzel foglalkozni, hiszen az orvosi műszergyártás egy egészen kicsi és behatárolt célcsoport, ahhoz képest, mint ami rendesen az ő piacuk. Ennek ellenére azonban világos, hogy az Oculus csapatának eredményei, mint a késleltetés csökkentése például, és az hogy ezeket az eredményeket megosztják a virtuális valóság fejlesztőinek új tehetséges generációját hozza majd el, mind a játékok terén, mind pedig az orvoslásban felhasznált virtuális realitásban.

Ha rendelkezel saját Oculus Rifttel és megfelelően erős gyomorral, akkor a következő linken te is átélheted a sebészi eljárást: http://imgur.com/a/srJbT

Ennek hiányában azonban csak a következő videó tájékoztathat az élményről.

https://www.youtube.com/watch?v=pKT7zZ7Lo6w

Forrás: thenextweb.com

Fotó: extremetech.com és joystiq.com

Írta: Ambróz Nóra