Jump to content

Gyermekkori traumákból félelmek és fóbiák

2014. 08. 17. 14:00

A gyermekkort senki nem vészelheti át traumák nélkül, azonban egyesek súlyosabbak, mint mások. Vannak akikben a pókoktól, míg másokban a szűk vagy éppen magas helyektől való félelem alakul ki, ám a fóbiák ennél jóval extrémebb formákat is felvehetnek.

1. Mageirocofóbia, avagy félelem a főzéstől. Az elnevezés a görög ’ügyes szakács’, azaz „mageirokos” szóból származik. Az ebben a fóbiában szenvedők komoly komplexusokkal rendelkeznek, így azt sem nézik jó szemmel, ha valaki mellettük remekel a konyhában. Gyakori következménye a betegségnek, hogy a főzéstől rettegő egyén kizárólag gyorséttermi ételeket fogyaszt, így egészsége megromlik.

2. Pediofóbia, azaz rettegés a babáktól. Itt nem kell Chucky-ra gondolni, a pediofóbiás válogatás nélkül minden emberszerű játékdarabtól retteg. Egyaránt félelmet kelt bennük a Barbie és a ruhaüzlet kirakatában található próbababa is. Freud szerint a félelem oka, hogy ezek a fóbiások attól tartanak, a baba életre kel.

3. A deipnofóbia, mely félelem a vacsora közbeni beszélgetéstől, roppant kínos betegség. Igaz ugyan, hogy enélkül is vannak kínos családi társalgások, de ez még nem lenne ok a teljes rettegésre. Az orvosok szerint a magyarázat abban keresendő, hogy az egykor még szigorú menet szerint zajló vacsoabeszélgetéseket felváltották a kötetlen és kiszámíthatatlan csevegések.

4. Eisoptrofóbia, azaz a tükröktől való félelem. Az azonos című horror megnézése után biztos bujkált a legtöbb emberben legalább egy kicsi ebből a fóbiából, mely nem azt jelenti, hogy saját külsőnk látványa ijeszt meg a tükörben, hanem az attól való rettegésről szól, hogy valami olyat látunk, aminek nem kéne ott lennie. (Egyes esetekben a eisoptrofóbiások a másvilágra való betekintéstől félnek.)

5. Pentherafóbia, avagy az anyósfélsz, mely a leggyakoribb a listában. Rokona a novercafóbia, mely a mostohaanyától való félelmet jelenti. Mindkettő eredhet rossz anyatapasztalatból.

6. Arachibutyrofóbia... félelem a szájpadlásra ragadt mogyoróvajtól. Eredete egy gyermekkori fulladásélmény lehet, ám a többivel ellentétben, ez kevésbé nehezíti meg az érintettek életét.

7. A cathisofóbia, a leüléstől való rettegést jelenti, mely kiterjed minden ülőalkalmatosságra, amire le kell huppanni a kertipadtól a kocsi üléséig. Forrása ennek is a korai traumák közt keresendő, melyek közül főleg a kínos helyzetet okozó, kontrollálhatatlan hasmenések a fő kiváltói a leülés mozdulatától való rettegésnek.

Forrás: men.hu

Fotó: funny.st és fc01.deviantart.net

Írta: Ambróz Nóra