Jump to content

Kísérd útján az űrszondát a Google segítségével

2014. 08. 14. 18:00

Szinte minden kisgyerek álmodik arról, hogy egyszer űrutazó legyen. Felnőttkorra ez általában szerény érdeklődéssé szelídül a végtelen, ismeretlen üresség iránt. A Google kísérlete most betekintést enged a kíváncsiaknak a ISEE-3 űrszonda útjának egy szeletébe.

A Google egészen sajátos és újszerű programmal állt elő, melynek során egy kísérletet végeznek. A Chrome Experiment projekt ideje alatt mindenkinek lehetőséget adnak, hogy otthonából kövesse a ISEE-3 elnevezésű kisméretű szondát, mely a NASA szolgálatában 36 éve teljesít küldetést a naprendszerben.

A szonda most, amolyan „polgári tudományos projektté vált”, mely a tömeg érdeklődését támogató kampány része.

A kísérlet ideje alatt az ISEE-3 közelről elhalad majd a Hold mellett, melynek eseményeit a Google videodokumentációban közli majd. Az anyag jobban érthetősége érdekében a WebGL grafikáival teszik átláthatóbbá a történéseket. Lehetőségünk van, hogy bepillantást nyerjünk az ISEE-3 által gyűjtött adatokba, melyeket a szonda élőben közvetített pozíciója és a vizuális segédanyagok tesznek teljessé. A dolog célja, hogy a Google bemutassa modern web technológiáját, méghozzá a lehető legcsillogóbb formában.

A Hold mellett elhaladás élő közvetítéséből készült demo a napokban kerül fel a „A Spacecraft for All” elnevezésű oldalra, melyet érdemes lesz megnézni.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: thenextweb.com és

Írta: Ambróz Nóra