Jump to content

A jövő ma! – vonósugárral fékezhető meg a kiömlött olaj

2014. 08. 14. 20:00

Korábban ilyet csak a sci-fi filmekben láthattunk vagy legfeljebb olvashattunk róla, ám mára valósággá vált: vonósugár létezik, sőt hamarosan a tengerekbe kiömlő kőolajfoltok kordában tartására is használhatják majd.

Továbbra is gyakori jelenség, hogy a tengereken utaztatott kőolaj a tankhajók balesete miatt a vízbe ömlik hatalmas természeti károkat okozva. Mivel a tökéletesen biztonságos szállítás nem kivitelezhető, ezért szükségessé vált egy olyan technológiai fejlesztés, mely segít, ha már megtörtént a baj.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (Australian Nation University avagy ANU) professzorai bemutattak egy egyenlőre prototípusként működő eszközt, mely képes a víz felszínén úszó objektumok (pl. olajfolt) elmozdítására klasszikus értelemben vett fizikai kontaktus nélkül. A vonósugárként emlegetett kreálmány erre a víz hullámaitól függetlenül is képes.

Egy csoportnyi részecskekövető eszköz lehetségessé tette, hogy egy medencébe dobott ping-pong labdát kontrolláljanak. Képesek voltak a lebegő tárgyat a minden irányba könnyeden elmozdítani (kivétel a víz alá), vagy éppen a hullámzás ellenére tökéletesen egy helyben megtartani. A technológia lényege, hogy egyszerű hullámgenerátorokat vetnek be, melyek később akár sokkal komolyabb problémákat is megoldhatnak. Példának okáért a módszer alkalmasnak tűnik az óceánokba ömlött olaj összeterelésére valamint különböző lebegő tárgyak begyűjtésére, mint akár kisebb hajók és rakományok, állítja az ANU tudósa, Michael Shats.

A különös találmányról az ANU videóját a következő linken nézheted meg:

https://www.youtube.com/watch?v=ZUYCkHWgVss

Forrás: thenextweb.com

Fotó: dailytech.com és bowsandcurtseys.com

Írta: Ambróz Nóra