Jump to content

Egy emberszerűbb virtuális asszisztens a Siri készítőitől

2014. 08. 13. 18:00

A csapat, mely korábban sikeresen megalkotta a Siri-t újabb nagy dobásra készül. A jelenleg még a műhelyben alakuló mesterséges intelligenciát alapul vevő rendszer a Viv névre hallgat és a team reményei szerint hamarosan felülmúlja az Apple és a Google okos asszisztenseit.

A Siri által ismertté vált alkotók, Dag Kittlaus, Adam Cheyer és Chris Brigham most egy új, még fejlettebb projekttel térnek vissza. A Viv Labs alapítói szerint a találmányuk erőssége az lesz, hogy egy mondatban az egyes tagok alapos analízisével még pontosabb és hasznosabb válaszokkal szolgál majd.

A jelenlegi virtuális asszisztensek problémája, hogy nem képesek felismerni olyan kérdéseket, mint mondjuk: „Úton vagyok a bátyám háza felé, szeretnék valahol venni gyorsan valamilyen olcsó bort, mely jól illik a lasagne-hoz”.

Nagy valószínűséggel a most elérhető asszisztensek képesek lennének elirányítani a felhasználót a legközelebbi borszaküzletbe, ám nem sikerülne olyan bort ajánlaniuk a kínálatból, mely jól passzol a lasagne mellé.

Ezzel szemben a Viv képes megvizsgálni a mondat egyes részeit, úgy mint „bátyj”, „ház”, „bor” és „lasagne”, majd pedig egy akkurátus válasszal állni elő.

Azonban itt még nem merül ki a Viv tudománya. A csapat elmondása szerint a Viv ennél is okosabb, ugyanis képes megbirkózni olyan helyzetekkel, amikor nem kap konkrét parancsot, mégis rá kell jönnie, hogy mit szeretnél. Példának okáért, ha valamilyen összefüggésben emlegeted saját részegségedet és a hazamenetelt, akkor automatikusan hív neked egy taxit.

Mindez persze nagyszerűen hangzik és nem is kell különösebben kételkedni a megvalósításban, azonban a Viv-re váró igazán nagy kihívást a konkurens asszisztensek jelentik majd. Feltehetően, amikorra a Viv elérhető lesz, addigra az Apple-nek is sikerül majd produkálni a Siri egy átalakított és felturbózott változatát, melyen már jó ideje dolgoznak.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: slashgear.com és thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra