Jump to content

Új Acer Chromebook 13 órás használati idővel

2014. 08. 11. 17:33

Annak érdekében, hogy a végső eladási ár megfizethető maradjon a Chromebookoknak szokása egyes területen némi hiányosságokat mutatni: gyenge kijelző, gyors merülés, ipari design. Az Acer azonban szeretné mindhárom területen kivágni a rezet az új Chromebook 13-mal, mely az első olyan laptop lesz, amibe a Chrome OS mellé Nvidia Tegra K1 processzor kerül.

Abban bizakodva, hogy az Nvidia chipset-je kellőképpen erőteljes és energiatakarékos egyszerre, az Acer szakértői merészen akár 13 órás használati időt is ígérnek egyetlen töltéssel. Ez azt jelentené, hogy valószínűleg képes a gép fedezni aznapi laptop igényünket. Ez az ígéret azonban csak az olcsóbb (279 dollár) 1 366 x 767-es felbontású modellre érvényes. Azonos méretű, ám élesebb 299 dollárért kínált 1080p-s testvére 11 órát marad talpon.

Néhány gyártó, köztük a Samsung, a Toshiba és az HP korábban már megpróbálta javítani a Chromebookok feelingjét és kinézetét különböző fokú sikerrel. Ezek között az Acer Chromebook 13 aligha előrelépés, hiszen itt szürkés-fehér műanyagborítással, hatalmas trackpaddel és fekete teljes nagyságú billentyűzettel találkozunk. Az eredmény nem különösebben mutat jól, összeségében egy nem túl emlékezetes darab, ha nem is hivalkodóan csúnya.

Előnyös tulajdonsága, hogy 18 mm-es vastagságával és 1,5 kg-os súlyával könnyen szállítható, így nem tűnik rossz választásnak, ha szereted egész nap a hátizsákodnak utaztatni a laptopodat. Kiegészítésként az Acer Chromebook 13 két USB 3.0 porttal és egy HDMI kimenettel rendelkezik, mely az SD kártyának való slot hiánya miatt körülbelül csak az alapokat takarja.

A legnagyobb kihívás azonban az energiatakarékosság lesz. Igaz ugyan, hogy a Chrome OS nem égeti kimondottan intenzíven az akkumlátorba töltött kakaót, de ennek ellenére már számos Chromebook mondott csődöt a nem megfelelő hardverek miatt. A Tegra K1 most először kerül Chromebook-ba és az Acer reményei szerint megoldja a problémát, ugyanis jobban teljesít a Chrome applikációi és szolgáltatásai által intenzíven használt multi-taskolás ideje alatt.

Jelenleg nincs fixen meghatározott időpont, hogy mikor kerül a Chromebook 13 a boltokba, ám amikor bizonyossá válik a dátum frissítjük a cikket.

Forrás: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra