Jump to content

Apukák figyelem! - versbeszedett menzamenü ovisoknak

2014. 08. 11. 18:53

Az újdonsült apukák és anyukák gyakori problémája a gyerkőcök bizony roppant válogatósak tudnak lenni. Különösen problémás időszak az óvoda, ahol az házikoszton elkényeztetett lurkók kénytelenek megismerkedni a menza fogások „kulináris élményeivel”. Laczkfi János gyerekeknek szánt verses kötete, a Paradicsomleves betűtésztával pontosan ezt a problémakört dolgozza fel játékos formában.

Lackfi János valószínűleg nem a szomszédba ment ihletért, hanem valamelyik rettenetes iskolai vagy munkahelyi menzára. A Paradicsomleves betűtésztával című kötetben rengeteg híres-hírhedt üzemi konyhákon előszeretettel bevetett fogás csúfoló versikéje található.

Emlékszünk még az óvodában és iskolában unásig evett ízetlen főzelékekre, a nudlira, az ovis nagybödönös teákra és a csúnya rongyoslevesre? Ezeket már a kiscsoportosok is kellőképpen ismerik és utálják egyes esetekben. Hasonló a helyzet az uzsonna és a tízórai állandóan visszatérő menüsorával: Mackó sajt, zsíroskenyér stb. Feltehetően évtizedek óta senkinek soha eszébe se jutott a kínálatot megreformálni, modernebbé tenni. Ennek megfelelően élményeink megegyeznek a jelenlegi óvodás generációéval, így erre alapozva Lackfi János kötete igazi közös derültséget ígér.

A versek igazán egyszerűek, noha költői szempontból roppant komplexnek is nevezhetőek. Minden darab kedves, fantáziadús történetekkel rukkol elő. Ahogy a gasztroblogger Ági írja: „A pizza a holdból készül és rakétával lőjjük fel rá a hozzávalókat, hogy aztán az egész világ jól lakjon. Nekem és a gyerekeknek is nagyon tetszettek a gondolattársítások, ahogy egy egyszerű, unalmas ételtől eljutunk egy egészen mesés-izgalmas világig. Fasírton lovagolni például mennyire királyság!”

Emellett illik megemlíteni, hogy a versek hangulatát Megyerei Annamária grafikái teszik teljessé. Az illusztrációk sajátsága, hogy szervesen együttműködnek a versekkel, építik, kiegészítik a történetet, keretbe foglalják a szöveget.

A célcsoport főleg az óvodások, 5-6 éves kor körül. Az iskolásoknak lehet, hogy már egy kicsit bugyutának tűnhet, ám őket is meg lehet itt-ott nevettetni egy jól eltalált versikével. Most, hogy szeptemberben újrakezdődik az ovi és az iskola ideje felidézni a menzák semmihez sem hasonlítható hangulatát!

Forrás: http://agifoz.blogspot.hu/2014/08/lackfi-janos-paradicsomleves.html

Írta: Ambróz Nóra