Jump to content

A fekete az új fehér – szénszappan férfiaknak

2014. 08. 09. 17:06

A fekete valóban nem a legvonzóbb szín, ha egy szappanról van szó. Az előítéleteket mellőzve azonban az aktív orvosi szénnel készült koromfekete szappanok kiváló mélytisztító és bőrregenáló hatásával ismerkedhetsz meg.

A fekete minden csak nem a tisztaság színe, sőt még a szürkét sem nevezném annak. A kicsiny olajos, fekete, betonszínű vagy márványmintás tömbökbe tömörített szénszappanok azonban megérdemlik, hogy a zsíros, olajos, irritált bőrrel küzdők minden viszolygásuk ellenére is adjanak egy esélyt.

Az aktív vagy más néven orvosi szén nem keverendő a hétköznapi tüzelőanyaggal, noha valóban rokonok. Különlegessége azonban ipari unokatestvérével szemben, hogy az orvosi szén vázát egy speciális szenesítési eljárás során úgy alakítják ki, hogy rengeteg pórus járja át, így óriási relatív felületével kiválóan megköti a méreganyagokat. (Egyfajta szivacsként is gondolhatunk rá.) Gyártásának lényege, hogy a fát először oxigéntől elzártan agyag- vagy fémtartályokban magas hőmérsékletre hevítik, így csak a tiszta szén és ásványi anyagok maradnak meg a növényből. Ezt követően a faszenet 800°C körüli hőmérsékleten vízzel hozzák reakcióba, melynek során hidrogénfejlődés mellett, szénmonoxid távozik belőle, így kialakul az orvosi szén sajátos szemcsés szerkezete.

Az Ázsiában ősidők óta használt, a bőrgyógyászatban és az orvoslás más területein már sokat alkalmazott aktív szenet mostanra a szappanipar is felfedezte. Számos manufaktúra és szappankészítő kisiparos termékei közt szerepel különböző kombinációkban. Alapjául szinte bármilyen növény szolgálhat a nyárfaszéntől, az égetett thaiföldi bambuszig, míg mellé kínai cédrus, boróka bogyó, bergamott, méz, kakukkfű, gyömbér és más fűszerek, illóolajok kerülhetnek. Előnye, hogy az illata kimondottan férfias: fás, kissé gyantás jellegű.

Felhasználása elsősorban mélytisztítóként ajánlott zsíros, aknés, mitesszeres bőrre.Lyukacsos szerkezetéből adódóan nagy felületen köti meg a szennyeződéseket valamint a faggyút, radírként távolítja el az elhalt hámsejteket és a megvastagodott, elszarusodott bőrt, tisztítja a pórusokat, antibakteriális hatású, sőt segíti a bőr regenerálódását. Ennek eredményeként ásványi anyagokkal feltöltött, sima bőrfelületet hagy maga után, melyben megfelelően működik az anyagcsere egyensúlya. További előnye, hogy magasfokú tisztító hatása ellenére roppant kíméletes, a gyári szappanokkal szemben nem okoz irritációt, viszketést, ugyanis a bőrt védő savköpenyt nem távolítja el. Használata után kevesebb vagy végre semennyi testápolóra sem lesz szükséged.

Forrás: mannaszappan.hu

Írta: Ambróz Nóra