Jump to content

Szeretnivalóan csúfak – néhány a legrondább kutyafajták közül

2014. 08. 06. 12:00

Mi sem természetesebb annál, mint hogy minden gazdinak saját kedvence a legszebb, legaranyosabb. Ez azonban külső szemlélőként nincs mindig így. A következő kutyafajták az emberek jelentős részében keltenek visszatetszést, noha számos rajongóval rendelkeznek.

4. Csivava

Nem csak a világon az egyik legcsúfabbnak tartott fajta, de az egyik legkisebb is. A parányi ölebeket sokan nem szeretik kidülledő szemük és törékeny termetük miatt, melyre csak rájátszik a túl nagyra szabott elálló, hegyes fül. További adalék a fajta népszerűtlenségéhez, hogy gyakran rendkívül rossz természetű állatok. Aggresszivitásuk néha odáig terjed, hogy maguknál sokkal nagyobb kutyákkal is harcot kezdeményeznek. Éles, magas ugatásuk nem ritkán irritáló. Hazánkban a hölgyek körében népszerűek. Gyakori a hosszú- és a rövidszőrű változat is, melyeket szállításkor sokan táskába tuszkolnak, így a kutya kis lépései nem lassítják le a gazdit.

3. Skót szarvasagár

A sokak által ápolatlannak tartott nagytermetű kutyafajt elsősorban szőre állaga miatt nem szeretik. A skót szarvasagárra nagyon jellemző bozontos, összevisszaálló kékesszürke vagy az ősibb változatnál homokvörös színű szőrzet valójában egy masszív védelem az angol időjárás viszontagságai ellen. A bunda vastagsága azonban tönkreteszi az amúgy vékonytermetű ebek kecsességét. Hiába a 70 centimétert meghaladó marmagasság és a mindössze 35-40 kg-os súly, a skót szarvasagár egyszerre tűnik alultápláltnak és nehézkesnek.

2. Bedlington terrier

A Bedlington terrier vidravadász és whippet ősök mellett számos már terrier fajjal is büszkélkedhet a családfájában. Megjelenésének furcsasága, hogy feje hosszan megnyúlt, kissé körte formájú, szőrzetének trimmeléséből és színéből adódóan kisbárányra emlékeztet. Ehhez járul még, hogy bundája selymesen lágy, hosszabbra hagyva bolyhos, hullámosodásra hajlamos, a fül végén pedig a szabályosan trimmel ebek bolytot hordanak. Külseje és mindössze 5-10 kilós termete azonban senkit ne tévesszen meg, a korábban vadászatokon használt ebek nagyon is rámenősek és nem ismernek félelmet.

1. Kínai meztelen vagy kopasz kutya

Hazánkban ez a faj vitathatatlanul Steiner Kristófnak köszönheti népszerűségét. A genetikai hibából származó szőrtelen kutyafajták azonban világszerte elterjedtek. A legismertebb kínai típus mellett létezik abesszíniai, afrikai, török, antillai és mexikói kopasz kutya is. Küllemére jellemző, hogy teljesen csupasz, leszámítva a mancsokat, farkat és a fejet. Minden kopasz kutyafajtának van fátyolszerűen szőrös „púderpamacs” változata is, mert a kizárólag szőrtelen egyedek párosításából gyakorta halva született alom jön létre. Kis termetük ellenére viszonylag szelídek, engedelmesek és élénkek, ám egyes helyzetekben viselkedhetnek kiszámíthatatlanul.

Forrás: femcafe.hu és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra