Jump to content

A biztonságos és megjegyezhető jelszavak titka III. – csak el ne felejtsd

2014. 08. 04. 12:00

Sajnos az igazán biztonságos jelszavak nehezen megjegyezhetőek, ezért itt van három metódus, mely segíthet megjegyezhető jelszót választani, vagy legalább nem elfelejteni a már meglévőt.

1. Bruce Schneider ajánlása: végy egy mondatot, ami számodra fontos, rövidítsd le és írd át SMS-nyelvre. (Példa: WOO!TPwontSB = Woohoo! The Packers won the Super Bowl!)

2. A PAO-technika: képzelj el egy helyszínt (Hősök tere), egy híres személy (Maradona) és egy tevékenységet (gyomlálás). A fejedben vizualizált kép állítólag segít, hogy a jelentet leíró mondat torzított rövidítését megjegyezd és eszedbejusson, hogy Mrd4a-a-HT-t-gy0mLaLja.

3. Használd az izommemóriádat: ennek az elvnek a lényge, hogy megpróbálsz az oldalakkal random generáltatott jelszavak közül olyat, keresni, melyet ki tudsz ejteni. Ezeket ha sikerül hangosan kimondanod és értelmessé tenned, akkor könnyebben fog menni az is, hogy megjegyezd őket. Idővel pedig ha már elég sokszor gépeltél be egy jelszót, a kezed fog emlékezni helyetted, így szinte automatikusan a megfelelő jelszót fogod beírni. (Példa: drEnaba5ó - doktor enaba 5 órakor)

A problémák ott kezdődnek, hogy a jelszavak menedzselésének nagyon fontos szabálya, hogy soha nem használhatod őket kétszer. Mivel ez például számomra havi szinten 10-15 feltörhetetlen jelszó megjegyzését jelentené, ezért úgy gondolom, hogy érdemes valamilyen online jelszó-menedzsment eszközt használni. Ezek egyetlen masterjelszóért cserébe tárolják az általad rögzíteni kívánt egyéb jelszavakat, sőt segítenek újakat kitalálni.

https://lastpass.com/

https://agilebits.com/onepassword

Másik lehetőség, hogy a facebook, emailfiók, game-ek esetében egyedi jelszavakat használsz, míg az összes többi regisztrációnál egy az előzőektől különböző azonosat. Ennek veszélye, hogy míg az emailjeid biztonságban vannak, addig a többi oldalon egyszerre esnek áldozatul a regisztrációid egy támadásnak. Ennek pozitív és negatív oldala is van. A fontos információk továbbra is biztonságban vannak, míg mondjuk a Disqus acc-od arról posztol, hogy mennyire szereted az acai bogyókat.

Forrás: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra