Jump to content

Csíp, zümmög és undorító – így védekezz a nyári rovarinvázió ellen

2014. 08. 02. 19:57

Biztos, nem csak én kívántam már, hogy Noé bárcsak agyoncsapta volna a Bárkán tanyázó két szúnyogot és vetett volna véget egyszer s mindenkorra az egész fajtának. Mivel azonban ez nem így történt, kénytelenek vagyunk védekezni a nyarat megkeserítő hatlábúak ellen. A következő módszerekkel a szúnyogokat, pókokat, hangyákat, molyokat és csótányokat is elriaszthatod.

1. A szúnyogriasztás

Nyáron minden boltbna megszaporodnak a szúnyogokat távoltartani és megölni hivatott szerek és eszközök, azonban ezeknek az egyik fele hatástalan, a másik fele pedig macskaméretű állatokkal is simán végez olyan erős. Ezeket a vegyszerek, ha környezet- és egészségtudatosan szeretnél élni, akkor messziről elkerülöd. Az utálatos vérszívók ellen azonban több hatékony védekezés is létezik.

Egyrészt olyannyira utálják a füstöt, hogy a dohányzó emberbe csak mélységes undorral harapnak, mivel azonban ez a megoldás eléggé szuboptimális, ezért inkább a következőt javasoljuk. Cseppents illatmécsesbe szegfűszeg, levendula és citrom illat keverékét, melyet szinte minden füstölőket áruló boltban beszerezhetsz. Ez olyannyira jól működik, hogy ha tárt ajtókkal és ablakokkal invitálod az ízeltlábú vámpírokkal akkor sem fog egy sem rádfanyalodni.

2. Hangyainvázó esetére

A tömegből és a boly ismeretlen helyből adódóan szinte lehetetlenség valójában kiirtani a kis szorgos makulákat. Meg lehet azonban akadályozni, hogy pont a te teraszod, nyári konyhád legyen a hangyák M1-ese. Ennek érdekében jó vastagon hintőporral vagy sóval szórdd fel úgy a földet, hogy ne kerülhessék ki, csak a házzal együtt a tiltózónát. Másik hatákony megoldás, ha citrommal dörzsölöd végig az adott felületet. Ennek azonban hátulütője lehet, hogy a savas citromlé képes a fafalelületeket kifakítani.

3. Pókfrász

Az arachnofóbia nem a nők kiváltsága. Számos férfi legalább annyira irtózik az amúgy ártalmatlan nyolc lábúaktól, mint a hölgyek. Sajnálatos módon irtásukra és elijesztésükre sincs igazán jó módszer. Jobb híján érdemes kirázni az ágyneműt és körbe vizslatni a sarkokat, mielőtt aludni térsz. (Egyébként arról tudtál, hogy valójában nem is eszel meg évente/életed során nyolc pókot álmodban? Sosem készült ilyen felmérés!)

4. Molyok és éjszakai pillangók

Ezek az alapvetően az emberre ártalmatlan jószágok nem ránk veszélyesek, hanem a ruhaneműinkre. (Ezen felül rettenetesen csúfak, így a barátnődből is halálsikolyokat válthatnak ki.) Legnagyobb probléma velük, hogy a jó minőségű gyapjú kabátokat és pulóvereket terített asztalként látják. Ha nem szeretnéd, hogy csipkét rágjanak a legjobb téli holmijaidba, akkor helyezz a szekrénybe egy csokorba kötött vagy kicsiny zsákbavarrt levendulát. Azoknak akik nem szeretik ennek a növénynek a szagát, ajánljuk a kevésbé hatékony, ám nem annyira markáns illatú fahéj-szegfűszeg-narancshéj kombót.

5. Egyéb tanácsok

A rovarirtószerekre szinte teljesen immunis csótányok elriasztására helyezz friss uborkahéjat abba a szekrénybe, ahol a fészküket sejted, majd cseréld az uborkahéjat, amikor kiszárad. Ha azonban a legyekkel gyűlik meg a bajod a nyár folyamán, akkor próbáld meg ecetes vagy levendulaolajos kendővel végigtörölni a az ablak és ajtókereteket. Továbbá a legyek sem szeretik a tört szegfűszeg illatát, így ezzel is távoltarthatod őket.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra