Nyilvánvaló és egyszerű megoldás italok hűtésére a fagyasztó, ez azonban mennyiségtől függően legalább 45 percet, de az is lehet, hogy két órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt kétszer is kényelmes tempóban szomjan lehet halni!
Jobb megoldás ennél a pohárba dobott jégkocka, azonban ez nincs mindig kéznél és ezt sem lehet teremteni pillanatok alatt. Sokat segíthetünk, ha a hűtő vagy fagyasztó polcán elhelyezett italokat körbetekerjük nedves ronggyal, melyen a párolgó víz, csakúgy mint minket az izzadás, hűt. Nagy csodára azonban ne számítsunk, még így is legalább 20 percet kell várni a felfrissülésre.
Ha szeretnénk, hogy ne csak rövid ideig legyenek hidegek a vendégek elé tett szomjoltók, akkor ötleteket a sokcsillagos szállodák pezsgős vödreitől kölcsönözhetünk. Egy szép formájú és tiszta vödör némi jéggel és vízzel feltöltve nem csak az italokat tartja hűvösen, de a vendégek kiszolgálását is elegánsabbá teszi. Emellett, ha melegen rakjuk a hűtőfürdőbe a palackokat, azzal elősegítjük a gyorsabb hűlést, ugyanis a víz sokkal jobban vezeti a hőt, mint a levegő.
A leggyorsabb hűtési technikát a következő videóban találod, melyhez vízre, sóra és némi jégre van szükséged. Ezt a módszer alkalmazva kettő perc alatt 19 fokkal hűtheted az italokat. Az eljárás lényege, hogy a sós víznek alacsonyabb a fagyáspontja, mint a sima víznek, így magának a víznek is csökken a hőmérséklete. A lényeg, hogy még gyorsabb lesz jéghideg a frissítőd!
https://www.youtube.com/watch?v=H6ncuv3gewI
Forrás: nosalty.hu, youtube.com
Írta: Ambróz Nóra