Jump to content

Óriás kutyák – az ember legnagyobb barátai

2014. 07. 31. 11:41

A kutya az ember leghűségesebb társa, igaz barátja és védelmezőke. Nem kivételek ezek alól a  hatalmas ebek sem, melyeknek számos rajongója van hazánkban. Nekik szól most ez a következő cikk.

1. Leonbergi

A nagytestű kutyák versenyében egészen biztosan a top 10-ben szerepel a német Leonberg városáról elnevezett leonbergi fajta. Ismeretesek hatalmas mancsaikról és masszív lábaikról. 80 kilogram közeli súlyukkal és 80 centis marmagasságukkal igazán impozáns látványt nyújtanak. Hosszú és dús bundájuk teszi azonban igazán látványossá a leonbergi ebeket.

2. Újfundlandi

Hasonlóan nagyméretű és mégis szeretnivalóan plüssmackószerű az újfundlandi fajta. Az angol telepesek által elterjesztett kutyákat ma már nem csak vízimentőkként alkalmazzák, de családi kedvencként is egyre többen fogadják be otthonukba. Termetre nem sokkal kisebb, mint a leonbergi. Marmagassága elérheti a 70-75 centit, melyhez akár 75 kg-os súly is társulhat. Vízi természetüket mindmáig nem hazudtolják meg: nagyon élvezik, ha gazdáik valamilyen vizes játékba, sportba vonják be őket.

3. Kuvasz

Valamivel karcsúbb a fenti jószágoknál, a magyar eredetű kuvasz, mely 80 centi magasra és 50-60 kilósra nő meg. Szelídsége csak azokkal szemben érvényesül, akiket jól ismer, más különben azonban igazi őrző-védő eb. Szeretett gazdáit azonban soha nem bántaná, mint ahogy azokat sem, akiket megfelelő képpen bemutatnak neki. Hazánkban a legnagyobb ebnek járó címért csak az óriás juhászok versenyezhetnek vele.

4. Dán dog

Egy ilyen listából soha nem maradhat ki Scooby Doo nemes fajtája, a dán dog. A dánokról elnevezett eb eredete némiképp kétséges, ugyanis a németek és dánok egyaránt sajátjuknak vallják. Különlegessége, hogy teljes egyméteres marmagasságával és nyolcvankilós súlyával karcsú, elegáns, mondhatni arisztokratikus látványt nyújt.

5. Bourdeaux-i dog

Utolsóként maradt a bordeaux-i dog, mely igazi szelíd óriás. Igaz ugyan, hogy 80 centi magasra és 60 kilósra is nőhet, azonban szinte soha nem ugat, sőt a kisgyermekek és apróbb háziállatok gondoskodó, jó barátja. Erejét azonban soha sem szabad elfeledni: a mai fajta őseit kopóként farkasra és medvére vadászva tartották.

A listából ugyan kimaradt, de említésre méltó továbbá a vezérképeken látható 65 centis minimummagasságú, akár 82 kg-ot is elérő szelíd és kiegyensúlyozott tibeti masztiff valamint a karcsúbb, de dús bundája miatt medvekutyaként is ismert kaukázusi juhászkutya, mely 75 centis magasságához mindössze átlagosan 48 kg-ot nyom.

Forrás: femcafe.hu és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra