Jump to content

A szorongás alaptípusai I. – a skizoid személyiség

2014. 07. 28. 10:50

Ne essünk abba a tévedésbe, hogy a skizoid típust a skizofrénnel, a depresszívet a depresszióssal vagy a hiszteroidot a hisztériás beteggel azonosítjuk. A szorongás alaptípusai nem betegségek. Minden emberben jelen vannak, mindenki képvisel egyet a primer típusok közül, azonban minnél harmonikusabb, fejlettebb a személyiség annál kevésbé látszanak ezek a jegyek.

A szorongás és a félelmek természetes velejárói életünknek. Azonban ez is ahány ember, annyi féle, ám vannak bizonyos működési sémák, melyek alól aligha vonhatjuk ki magunkat.

A skizoid szorongók pozitív tulajdonságai a kreativitás, függetlenség, magas ambíciók. Rosszabb esetben azonban radikális önfejűségként, érzéketlenségként, túl magas önbizalomként nyilvánul meg ez a típus. A skizoidokra nagyon jellemző, hogy gyakorta váltogatják partnereiket, egyéjszakás kalandokba bonyolódnak. A legjobban ők vannak kitéve a pornófüggés és kényszeres maszturbáció veszélyeinek. Baráti társaságuk általában kiterjedt, zajos életet élnek. Azonban hiányzik a legjobb barát figurája, senkit nem engednek közel magukhoz. Hajlamosak megmerevedni saját tökéletességükben, így nincs az a szakítás, mely igazán megkarcolhatná egy radikális skizoid szívét. Érzelmi világuk gyakran korlátozott, az sem ritka, hogy lényüknek egy nagyobb darabját nyomják el teljesen az érinthetlenség maszkja mögött. (Az egyéniség ilyen formájú megtörése adja a típus nevét, hiszen a skizoid szorongó személyisége egy részét leválasztja magáról.)

A szorongástípus létrehozója általában a hidegebb, távolságtartó anya. Leggyakrabban férfiaknál fordul elő, ám nők esetében sem példátlan. A női skizoid szorongók egyik általános ismertetőjele a jéghideg mosoly. Radikális esetben a skizoid szorongó egész életében a benső énje női felét fogja büntetni és kerül mindent, amiben csak felmerülhet, hogy feminin, érzelmes viselkedést mutat. Mivel toleranciaszintjük meglehetősen alacsony és elvárásaik igen magasak, ezért a skizoid szorongók szájából halljuk a legtöbbször, hogy valami „buzis” vagy nőies.

"Már túl voltunk mindenen. Csak feküdtünk egymás mellett meztelenül és én ki akartam dobni innen. Azt kívántam bárcsak eltűnne, nem zavarna itt az érintésével, légzésével. Már megkaptam, ami kellett. Nem volt szükségem rá." - egy skizoid nő a pszichológusnál egy egyéjszakás kalandról.

Forrás: lélektanitipusok.net

Írta: Ambróz Nóra