De! A szupermarketekben azok a bizonyos friss zöldségek és gyümölcsök nem is annyira frissek. Gyakran csak nedvesítő permettel és/vagy minden féle vaxszal optikaitunnungolják. Persze, ez kell is, ha el akarják adni, hiszen gyakran akár egyhónapos tárolási idő után kerülnek ki a polcokra. Csakhogy eközben minőségük romlik, tápanyagtartalmuk csökken. Bizonyos zöldségek akár el is veszíthetik némelyik összetevőjüket.
Két, egymástól független tanulmány is bizonyította
A Leatherhead Élelmiszerkutató Központ és a Chesteri Egyetem kutatásából kiderült, hogy a vizsgált fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kétharmada több antioxidáns típusú tápanyagot tartalmazott, mint a boltban frissnek feltűntetett termékek.
Ez azért lehet, mert a fagyasztott áruk rögtön a mélyhűtőben kötnek ki szüretelés után, vagyis megőrzik a vitaminok és az antioxidánsok jelentős részét.
Ettől még a frissen szedett és fogyasztott zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma a legmagasabb – vagyis ezek a legegészségesebbek –, majd a mirelit változatoké, végül pedig a bolti frisseké.