Jump to content

Meglepő dolgot mondunk a fagyasztott zöldségekről és gyümölcsökről

2017. 08. 27. 13:43

Ott él a fejedben, hogy a friss zöldség és gyümölcs az igazi, az egészség maga. A boltok és a reklámok is ezt tolják az arcodba. Ez tök oké, mert ez így is van. Most jön akkor egy "de...".

De! A szupermarketekben azok a bizonyos friss zöldségek és gyümölcsök nem is annyira frissek. Gyakran csak nedvesítő permettel és/vagy minden féle vaxszal optikaitunnungolják. Persze, ez kell is, ha el akarják adni, hiszen gyakran akár egyhónapos tárolási idő után kerülnek ki a polcokra. Csakhogy eközben minőségük romlik, tápanyagtartalmuk csökken. Bizonyos zöldségek akár el is veszíthetik némelyik összetevőjüket.

Két, egymástól független tanulmány is bizonyította

A Leatherhead Élelmiszerkutató Központ és a Chesteri Egyetem kutatásából kiderült, hogy a vizsgált fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kétharmada több antioxidáns típusú tápanyagot tartalmazott, mint a boltban frissnek feltűntetett termékek.

Ez azért lehet, mert a fagyasztott áruk rögtön a mélyhűtőben kötnek ki szüretelés után, vagyis megőrzik a vitaminok és az antioxidánsok jelentős részét.

Ettől még a frissen szedett és fogyasztott zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma a legmagasabb – vagyis ezek a legegészségesebbek –, majd a mirelit változatoké, végül pedig a bolti frisseké.

(Forrás: player.hu / kép: pinterest)