Jump to content

Kávé mindenekfelett: a kávézás előnyei és hátrányai

2017. 02. 04. 10:34

Imádod a kávé illatát? Nem tudod elkezdeni a napot kávé nélkül? Ha fáradt vagy, azonnal kávét főzöl? A kávé évszázadok óta a napjából többet kihozni szándékozó ember barátja, de vajon miért is van ez így?

A koffein hatása a szervezetre nagyon összetett:

  • serkentő hatású
  • stimulálja a központi idegrendszert
  • fokozza a szív- és veseműködést
  • testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani az elraktározódott zsírt
  • könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét és kutatások szerint még a depressziót is

Ám fontos tisztában lenni a veszélyekkel is: a magas vérnyomásúaknak, szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek vigyázniuk kell a kávéval! Felelőtlen fogyasztása még egészségeseknél is növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.

Egy átlagos eszpresszó hatása körülbelül 1-5 óráig tart, de ez függ a szervezet egészségi szintjével, a megszokással, a kávé előtt és mellett fogyasztott ételek - italok összetételével is. Napi 2-3 csésze kávé, ha azt megfelelő körülmények között fogyasztjuk, egészséges frissítő ital, ám túlzott fogyasztása izgatottságot, szédülést és rosszullétet is okozhat.

Jó tudni, hogy a kávé nem a fáradtság megszüntetésére való, mert az a kávé hatásának elmúltával erősebben tér vissza és csak pihenéssel múlik el. A kávé feladata az, hogy az ébrenlét, a munka és a szabadidő pillanatait tegye még intenzívebbé.

Kávézási szabályok:

  • Sose igyunk kávét lefekvés előtt! A legfontosabb kávézási időszak a reggel és a kora délután.
  • Ne igyunk napi 2-3 adag kávénál többet.
  • Ne igyunk kávét éhgyomorra! A kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak.
  • Vigyünk rendszert kávézásunkba! Döntsük el, mikor, mennyi és milyen kávét iszunk.
  • Étteremben való étkezéskor kávét csak az étkezés végén fogyasszunk.
(Forrás: Menandstyle.hu | Fotó: Knowmore.com)