Jump to content

Kardió tippek

2021. 08. 25. 17:43

Végezheted önmagában, vagy más mozgás mellé, esetleg edzést megelőzően vagy edzés után. De annyi tévhit kering a témával kapcsolatban, hogy jobbnak láttuk egy kicsit boncolgatni a dolgot.

 

Feltéve ha össze akarod kötni egy kemény súlyzós edzéssel persze. Nem muszáj, de ha így tennél akkor csak a súlyzós edzés után tedd. Az anaerob (súlyzós) edzéshez szükséges energia igényedet szénhidrátból fedezed, ezért nem érdemes már az edzés elején elhasználni, kiüríteni a raktáraidat egy aerob programmal!

Sőt, ha konkrétan izomépítés a cél, akkor teljes mértékben elhanyagolhatod, és csak és kizárólag bemelegítés céljából, max 10-05 percig kardiózz. Ne feledd, hogy semmiképp ne terheld túl magad az elején, az izmaidnak szükségük van a bemelegítésre.

De ha fogynál…

… mindenképp javasolt a minél több kardiózás. A fogyás mellett az állóképességedet is jelentősen javíthatod. Eszközként használhatsz egy biciklit, futópadot vagy egy elliptikus gépet, így akár több száz kalóriától szabadulhatsz meg viszonylag rövid idő alatt. Az legjobb eredményhez az étkezésedre is nagyon oda kell figyelned, hisz ha a kalória elégetése után rögtön étkezel, vagy ha többet viszel be a szervezetedbe mint amennyit elégetsz, akkor a célod olyan messzire kerül hozzád, mint Makó Jeruzsálemtől. Figyelj az összhangra.

A genetika az életkor és a kitartásod természetesen befolyásoló tényező, és hidd el, ha az eredmény nem látszik azonnal, akkor se csüggedj! Tarts ki, és ne add fel!

FONTOS: Bizonyos kor felett a test nyilvánvalóan nem olyan rugalmas és ellenálló mint 20 éves korban, ezért a fokozatosság elvét maximálisan, fegyelmezetten, odafigyeléssel tartsuk be! Különböző izomcsoportokat különböző napokra felosztva dolgoztassuk, mehetnek a szettek és sorozatok, de csak ésszel. A testünk egészsége és épsége érdekében fontos elkerülni az állandó maximális terhelést.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)