Jump to content

Így éld túl a hőhullámot

2021. 07. 13. 12:35

Holnap keményít be igazán a nyár: kapaszkodj, 40 fok fölé megyünk.

Voltak már meleg nyarak Magyarországon, bírjuk a forróságot, de az elmúlt hetek időjárására alapvetően nem vagyunk felkészülve. Eddig azt szoktuk meg, hogy pár nap alatt átvészeltük a nehéz napokat: beleültünk a Balatonba, kereszthuzatot csináltunk, naponta többször lezuhanyoztunk és jött is az enyhülés.

 

Az Időkép.hu szerint szerdán akár a 41 fokot is elérheti a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a július 14-re vonatkozó hőmérsékleti rekord 38,2 fok volt. Ez alighanem meg fog dőlni.

A forróságot túl lehet élni, csak kicsit át kell alakítanunk hozzá az életünket. Erre eddig nem igazán voltunk eddig rákényszerülve Magyarországon, de úgy néz ki, hogy lassan érdemes lesz olyan praktikákat bevetnünk, mint a déli népeknek.

Túlélési praktikák:

  • Az első és legfontosabb szabály, hogy lehetőség szerint ne a nap legforróbb időszakában tartózkodjunk a szabadban. Ha nincs halaszthatatlan dolgunk, akkor próbáljunk meg otthon vagy legalább olyan helyen maradni, ahol van klíma.
  • Ha mégis el kell mennünk otthonról, mindig vigyünk magunkkal elég vizet, a folyadékpótlás nagyon fontos a nagy melegben.
  • Ha kénytelenek vagyunk a napon lenni, akkor takarjuk a fejünket, de közben próbáljuk is hűteni, hogy nehogy hőgutát kapjunk. Szélsőséges esetben használhatunk vizes kendőt vagy bármilyen egyéb ruhadarabot.
  • Ha víz mellett próbáljuk átvészelni a hőséget, akkor arra figyeljünk, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe.
  • Lehetőség szerint kerüljük a koffeines és az alkoholos italokat, de ügyeljünk arra is, hogy ne együnk túl nehéz vagy zsíros ételeket. Ez az életmódváltás rövid távon szükséges, mivel a meleg annyira megterheli a szervezetünket, hogy a kímélő étrend ilyenkor elengedhetetlen.
  • Lehetőleg ne hagyjunk az autóban festéket, öngyújtót vagy bármilyen gyúlékony anyagot, mert azok felgyulladhatnak.
  • Ha van rá mód, kerüljük a nehéz fizikai munkát, pláne akkor, ha azt a szabadban kellene elvégezni.

Ha kutyát vagy macskát tartasz

Ebben az időszakban fontos, hogy ne feledkezzünk el a kedvenceinkről sem. Ha kutyát vagy macskát tartasz, akkor az étel mellett napont adj neki friss vizet, ha pedig sétálni mentek, akkor lehetőleg este vagy kora reggel induljatok el. Biztosítsátok nekik az árnyékos helyet, hogy ne hevüljön túl a testük.

Fontos még

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy házi kedvencet lát, akkor azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)