Jump to content

Tippek a futáshoz

2021. 06. 17. 11:59

A legtöbben csak tavasztól-őszig járnak le az utcára futni, de a legkitartóbbak télen sem állnak le. A legszabadabb mozgásforma, mert akár konditeremben futópadon is csinálhatod. Azonban a meggondolatlan túlterhelés, a rossz cipő, vagy a megfelelő táplálkozás hiánya komoly gátakat szabhat, mi több, veszélyes is lehet!

Csak fokozatosan!

Ne egyből maratonra készülj, ha esetleg még csak most kezdted, de tapasztalt, rendszeres futóként sem biztos, hogy bármilyen versenyt kéne célba venned. Van aki csak kedvtelésből, vagy egészségmegőrzés, esetleg stresszoldó hatása miatt húzza fel a sportcipőt, és ez egyáltalán nem baj. Hétről-hétre növeld a távot, később egészítsd ki rövidebb sprinterekkel is az edzésprogramod! A regenerációs időt alaposan tervezd meg, mert a napi rutin részévé válhat.

Fontos a helyszín!

Ha lehetséges akkor minél síkabb, nem túl gödrös, és puhább talajon próbálkozz. A hepehupás talajon könnyen kimehet a bokád, a beton pedig egyszerűen szétszedi a lábad hosszútávon. Ha rossz a cipő, akkor rövid távon is.

Túlsúllyal hogy fuss?

Leginkább sehogy nem ajánlott. Na persze nem azt mondjuk, hogy huppanj vissza a fotelba majszolni valamit, hanem azt, hogy futás helyett válaszd a sétát. Az ízületeid így is komoly terhelésnek vannak kitéve, és elegendő sétával ugyanannyi kalóriát és zsírt tudsz elégetni mint ugyanannyi idő alatt futva, ugyanis nem a távolság számít amilyen messzire jutsz, hanem a mozgás folytonossága és intenzitása. Ha a fogyás útjára keveredtél, jó ha tudod, hogy nagyon büszke lehetsz magadra, mert az egészséged megőrzése érdekében tettél óriási lépést. 30-40 százalékkal is csökkentheted a krónikus betegségek előfordulási gyakoriságát. Ha ez nem győz meg arról, hogy mozogj többet, akkor semmi.

Bemelegítés és levezetés a sérülés elkerülésének elsődleges kulcsa!

A futást (és ez nem csak a futásra értendő) kezdd mindig bemelegítéssel. Nem kell részleteznünk ez mit jelent, minden testrészedre kiható bemelegítéseket bizonyára magadtól is tudsz csinálni. Karkörzések, testúly áthelyezéses nyújtások, karhajlítás, térdemelések. A futást mindig nyújtással zárd, ezzel  fokozod a vérbőséget, az izmok rugalmasságát, ezáltal csökkentheted a sérülésveszélyt.

Megfelelő futófelszerelés!

A megfelelő ruházat és cipő megválasztása sokkal fontosabb, mint azt gondolnád. Azt hinnéd ez csak a kirakat, de a kényelmes ruházat mellett a legfontosabb  a cipő, aminél több szempontot kell figyelembe venni: a futás célja, a futás helyszíne, futóstílus és a lábunk felépítése. Érdemes sportruházattal foglalkozó üzletben keresgélni, mert ezeken a helyeken jó esetben van egy “szakértő”, akit segítségül hívhatsz a neked legmefelelőbbet kiválasztani.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)