Jump to content

Eddz a saját súlyoddal

2021. 05. 12. 16:22

Az egyik legnépszerűbb edzésforma lett, gyors, egyszerű és nem kellenek hozzá eszközök. Viszont legalább annyi előnye van mint hátránya, ráadásul a neten ezer plusz egy tévhit kering erről. Most összefoglaljuk, ehhez több forrást is felhasználtunk, hogy minél sokoldalúbban és hitelesen tudjuk átadni.

A felnőtt élet egyik velejárója, hogy nap végén, fáradtan, kimerülten, meló után már sem energia, sem motiváció nem marad egy rövid edzésre sem. Ezért javasolt a reggeli edzés, egy röpke fél órás kardió/saját testsúlyos önmagaddal foglalkozás. Az ellenérvek a reggeli, éhgyomorra való edzés ellen már nagyon sok helyen megfogalmazódtak, mert zsírt nem éget, izmot viszont veszíthetsz, a másik ellenérv pedig, hogy szénhidrát nélkül nincs erő. Utóbbi IGAZ, tényleg nem fogsz tudni az ébredés utáni fél órában, reggeli nélkül komolyabb edzést tolni, de nem is baj, a saját testsúlyos edzést éppen erre találták ki, súlyok nélkül.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mik az előnyei és a hátrányai, előbb nézzük meg,

HOGY CSINÁLD JÓL!

A reggeli edzés elsődleges célja nem az erőszint növelés, hanem a keringés és ízületek karbantartása, illetve a rendes átmozgatás. Az egyik előnye a kocogással és biciklizéssel szemben, hogy sokkal több izomcsoportot és testrészed mozgatod át, de ez még mindig csak egy szösszenet, nem az érvek mellette.

  • Ha reggel csinálod, ne feledd, hogy nem sokkal korábban nyugalmi állapotban feküdtél, több órán át minimálisan mozogtál, a sérülés esélye nagyobb, ha rögtön a terheléssel kezded. 8-10 perc laza, erőlködés nélküli alapos átmozgatás, ahogy öregszel ez csak annál fontosabb lesz. Ha napközben vagy este végeznéd, akkor ezt simán lerövidítheted.
  • 15-20 percen keresztül mehet a komolyabb része, válassz ki 5-7 gyakorlatot, ehhez könnyen segítségül hívhatsz akár mobilos appokat, ma már számtalan ilyen készült. Ha szabadtéri edzőpálya van a közelben, az a legoptimálisabb, de ezek nélkül is könnyedén végezhető, eszközök nélkül. Olyan gyakorlatokat válogass össze, ami más-más izomcsoportodra van hatással, ezeket csináld legalább 30 másodpercig, majd tarts köztük legalább 15 másodperces pihenőket. 
  • Miután körbeértél a gyakorlatokon, tarts 1:30-2:00 perc pihenőt, majd kezdd el újra. Ezt megismétled 4-5 alkalommal, kb. bele is férsz a fél órába. Sokkal jobban indul majd a napod, ezt garantáljuk.
  • A technikára koncentrálj. Bár fentebb az ismétlések számát említjük, a hangsúly mégsem azon van, hanem a technikák tökéletességén. Csinálhatsz egy mozgásformában 10 sorozatot is, ha azt rosszul és türelmetlenül hajtod végre, akkor nem ér semmit. A cél, hogy maximalizáld az edzés hatékonyságát és minimalizáld “az elhasználódásod.” 
  • Ha napról-napra váltogatod az 5-7 gyakorlatot amit fentebb említettünk, egyiket sem lesz lehetőséged jól kifejleszteni. Javasoljuk, hogy legalább 1 hónapig ugyanazt a gyakorlatsort csináld!
(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)