Jump to content

Tippek terepfutáshoz

2021. 05. 03. 09:04

Lassan tényleg itt a tavasz, úgyhogy próbáljunk meg inkább a természetben futni, ne a házak között!

 

Köztudott tény, hogy a zöld környezet nyugtatólag hat ránk. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a városi futásainkat – legalább a héten egy-egy alkalommal – inkább az erdőbe végezzük. Kevesebb emberbe lehet botlani, jó a levegő, csend van, béke, mi más kellhet a terepfutáshoz?

Jogos lenne a felvetés, hogy miért nem jó az utcai futócipő terepre is. Nem mondhatjuk, hogy egyáltalán nem jó, de egy kifejezetten terepviszonyokra tervezett cipő sokkal jobb fogást és támaszt ad a változatos terepen. Elég csak a talpukat megnézni, és máris látszik, hogy a nagyobb, robusztus rücskök mennyivel jobb tapadást eredményezhetnek.

Aztán el kell dönteni azt is, hogy milyen anyagra lehet szükségünk. Itt szóba jöhet a Gore-Tex belső háló, amelynek köszönhetően már nehéz lesz az időjárásra fogni, hogy miért nem futunk... Ennek az anyagnak hála lehet esőben és hóban is futni, a cipő évekig garantáltan nem fog beázni.

A legjobb, ha szakemberre bízzuk magunkat, és kifejezetten futócipőkre szakosodott boltban vásárolunk, így a kifejezetten a súlyunkhoz, futásmódunkhoz és pénztárcánkhoz illő cipőt kaphatjuk meg. Körülnézhetünk az interneten is persze, de egy rossz cipő többet árthat, mint gondolnánk.

Érdemesebb valamilyen megbízható márkát választani – Saucony vagy bármely nagy gyártó –, ezek drágábbak, de jó esetben évekre vásároljuk. Ha már a mozgással az egészségünk megőrzése a cél, akkor ne egy olcsóbb, rossz minőségű cipőn bukjunk el!

 
(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)