Jump to content

Nyáron sportolni?

2021. 04. 17. 20:54

Nyáron sem mondasz le a mozgásról, mert az évek során már annyira beépült az életedbe, mint a reggeli erekció, egyszerűen kikerülhetetlen. Viszont itt a nyár, amikor egy fokkal talán nehezebb dolgod van, mint az év többi részében. Segítünk, hogy ne legyen kifogás a nagy meleg.

Ezerrel ránk rágta az ajtót a hőség, ami pedig extrém mód megterheli a szervezet. Ilyenkor nehezebben veszed rá magad bármire, ami minimális izzadással is jár. Melegben edzeni szívás, de azért nem lehetetlen a helyzet:

Nem mondunk azzal újat, hogy a legfontosabb dolog a FOLYADÉKPÓTLÁS, vagyis erre kell a leginkább figyelned.

A köztudatban az van, hogy normál körülmények között napi 2,5-3 litert kellene betolni, ha pedig mozogsz, akkor 4-5 liter lenne az ideális, ennél azonban sokkal pontosabban is belehet lőni, de ha nem akarsz agyalni, akkor maradjunk annyiban, hogy nyáron edzés mellett napi 5-6 literrel már jó vagy. Igen, ez nem kevés, de hogy ne legyen annyira unalmas, dobd fel citrommal, uborkával vagy gyömbérrel.

FONTOS! Nem akkor kell inni, amikor szomjas vagy, mert az már a dehidratáció egyik jele. Ebben az állapotban pedig a vízhiányos test erőkifejtő képessége 2%-kal, az állóképesség pedig 10%-kal csökken.

Arra viszont nagyon figyelj, hogy ne legyen nagyon hideg a bevitt folyadék, mert azzal pont az ellenkező hatást éred el, a szervezet ugyanis alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Nyáron azért érdemes nem jéghideg(!), sőt langyos folyadékot inni, mert ezzel a külső hőmérsékletet közelíthetjük a szervezet belső hőmérsékletéhez, így nem is érezzük olyan nagynak a kettő közti különbséget. (Persze ez nem azt jelenti, hogy télen hideget kellene inni, abban az esetben a forró italok jelentősége a test átmelegítésében rejlik.)

A másik legkézenfekvőbb dolog a megfelelő ruházat kiválasztása, nem hülyeség, ha például olyan anyagból készült edzőruhát válassz, ami légáteresztő és nem melegít. Logikus, nem? Legyen minél vékonyabb, és készüljön minél jobb minőségű pamutból. A műszálas ruhadarabokat kerüld, mert csak megszívatnak a melegben, meg amúgy is hamar bebüdösödnek, amin még a sokszori mosás sem segít.

Az edzőteremben évszaktól függetlenül mindig kábé ugyanolyan a hőmérséklet, hidegben fűtik, melegben hűtik. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy nyáron a huszonnéhány fokos teremből kilépve rendesen megcsap a hőség. Ez pedig közel annyira veszélyes – főleg akkor, ha alapból magas vérnyomással küszködsz –, mintha felhevült testtel ugornál bele a hideg vízbe. A nagy hőingást rosszul viseli a szervezeted, ezért érdemes egy kis időt eltölteni az öltözőben, amit jó eséllyel nem hűtenek, így egy köztes hőmérséklettel készítheted fel a tested a kinti melegre.

Ha pedig légkondimentes környezetben mozogsz, mondjuk otthon vagy a szabadban, akkor figyelj az időzítésre: hajnalban és kora reggel nemcsak hűvösebb a levegő, de frissebb is, az esti időszakra csak az első opció áll. Otthon azért próbálkozhatsz a ventilátorral – bár ez igazából csak a meleg levegőt forgatja meg, de legalább megmozgatja.

Arról már fentebb írtunk, hogy (miért) nem mindegy, milyen hőmérsékletű folyadékot iszol, viszont az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízzel tusolsz: Zuhanyozni is langyos vízzel ajánlott. Az elv ugyanaz, mint a folyadékfogyasztásnál: hideg vízzel az ellenkező hatást éred el, az ugyanis belülről hűti a szervezetet, ami válaszképp megemeli a belső hőmérsékletet a homeosztázis fenntartása érdekében, aminek eredmény egy kiadós izzadás.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)