Jump to content

Kezdő edzőknek!

2021. 04. 16. 12:53

Négy fal közé zárva nálad is beütött, hogy unalmadban nekiállsz edzeni. Ez szuper dolog, akkor meg pláne, ha rendszeresen fogod csinálni, mert így komoly esély van rá, hogy annyira beépül a mindennapjaidban, hogy majd a normál, karanténmentes hétköznapokban sem fogod elhagyni. Viszont az edzés nem csak a súlyok emelgetéséből vagy a végeláthatatlan kilométerek lefutásából áll. Mondunk néhány tippet, ami hatékonyabbá teszi a testmozgást.

Ha kezdő vagy, hasznos lesz, de akkor sem árt az ismétlés, ha már régóta edzel:

#1 Melegíts be!

Nem jó ajtóstul rontani a házba, ha sportolásról van szó, az ugyanis sérülésveszélyes. Tízből kilenc hobbisportoló ellógja az amúgy 4-5 perces bemelegítést, de te ne tedd, mert ez nélkülözhetetlen. Még pedig ezért, mert a pulzusod megemelésével és az izmaid átmelegítésével felkészíted a tested és az idegrendszered a nagyobb terhelés elviselésére – ráadásul ez még nem is fárasztó.

#2 Pihenj edzés közben!

Az ideális pihenőidő hosszát sok mindentől függ: a kitűzött céltól, a súlytól, amivel dolgozol, a gyakorlattól, amire rápihensz, valamint a szettek és az ismétlések számától. Vagyis érdemes rá figyelni, ugyanis ha túl kevés, vagy túl sok időt adsz magadnak két szett között, akkor vagy túl nagy, vagy túl kevés terhelés éri a szervezetedet, ami mindkét esetben a fejlődés rovására megy.

#3 Igyál, de ne csak mozgás után, hanem közben is!

Sportolás közben különösen érdemes figyelni a folyadékpótlásra, ugyanis mozgás közben a megnövekedett légzésszámmal, izzadással, párolgással és különböző anyagcsere-folyamatokkal csak úgy nyomod ki magadból a vizet, amivel együtt az elektrolitok (ásványi anyagok és nyomelemek) is ürülnek a szervezetedből. Ezeket pedig pótolnod kell, mert ha nem, vagy csak keveset iszol, akkor értelemszerűen nem tudod visszatölteni a szervezeted, plusz az alacsony folyadékbevitellel a kiválasztó rendszeredet is megterheled, aminek következtében a méreganyagok sem tudnak távozni a mozgástól amúgy is elhasználódott szervezetedből.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)