Jump to content

Egyeztesd össze a fontos dolgokat

2021. 03. 09. 11:10

Nehéz megoldani, ha az ember például 3 műszakban dolgozik, mellette edzhessen is, úgy, hogy mindeközben a családjára is elég ideje jut. Pláne, hogy sokszor nem time-management akadályai vannak, hanem fizikai nehézségekbe ütközünk, ezért gyakori, hogy a kitűzött cél előtt, esetleg néhány nap/hét után felhagyunk vele, mert annyira kimerültek leszünk. Viszont van néhány instant tippünk erre.

A nap 8 különböző időszakában, 101 alany bevonásával, köztük nők és férfiak, illetve idősek és fiatalok egyaránt részesei lehettek ennek a nagyszerű kutatásnak, ami minden eddiginél szélesebb spektrumban vizsgálta, hogyan hat a belső óráját azoknak, akik sokat mozognak. Mint kiderült, egyik sem befolyásoló tényező, az idősek belső órájának átütemeződése ugyanúgy működött mint a fiataloknál, a nőknél és férfiaknál egyaránt.

Azt tudjuk, hogy hatással lehet a belső órára, de az sosem volt teljesen világos, hogy a nap melyik szakaszában végzett edzések okoznak késleltetést, és melyek tekerik előre azt. Enélkül az információ nélkül nehezebb segíteni azoknak az embereknek, akiknek problémáik vannak a belső órájukkal – nyilatkozta Shawn Youngstedt

 Az eredmények a következők:

  • Reggel 7, valamint délután 1-4 közötti edzés előretolták a belső órát, így a kísérletben résztvevők másnap reggel korábban neki tudtak állni a napi feladataiknak.
  • Ha este 7 és 10 között edzettek, akkor a másnapi csúcsformájuk tovább tartott.
  • Az éjjel 1 és hajnali 4 között, valamint a délelőtt 10 órakor végzett edzések abszolút nem voltak hatással ilyen téren az alanyokra.

 

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)