Jump to content

Minden kezdet nehéz

2021. 02. 19. 08:02

Soha nem késő elkezdeni mozogni, akkor meg pláne nem, ha túlsúlyos vagy. Az viszont nem mindegy, hogyan kezdesz hozzá.

Talán nem mondunk azzal újat, hogy a túlsúly hordozása komoly egészségi kockázatokkal jár: többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját emeli.

Az első és legfontosabb lépés: vizsgáltassad ki magad!

Mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölnél az életmódodban, túlsúly esetén fontos, hogy kérj ki orvosi tanácsot, iránymutatást, vizsgáltassad ki magad.

Elsősorban a kardiológiai, ortopédiai, szükség esetén endokrinológiai szakvizsgálatokon érdemes részt venni, természetesen saját egészségi állapotunktól függően.

A második lépés: szerezd be a megfelelő sportfelszerelést

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint, ha nincs semmilyen gátló tényező, szerezz be jó minőségű, kényelmes sportruházatot. Külön figyelj arra, hogy a cipővásárlásnál érdemes extra megtámasztással, esetleg betéttel rendelkező modellt választani, mert a plusz súly erősen megterheli a bokát, a térdet, az egész mozgató szervrendszert.

A harmadik lépés: kezdj el sportolni/mozogni!

Érdemes kímélőbb sportokkal kezdeni. Ez azért fontos, mert a túl kemény edzés vagy a túl gyors futás egyrészt hamar elveszi a kedved a folytatástól, másrészt nem is ajánlott a túl nagy terhelés miatt.

 

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)