Jump to content

Cáfolunk pár tévhitet a diétákról

2021. 01. 04. 14:04

Ha neked is a fogyókúrázás volt az újévi fogadalom, akkor elmondjuk, hogy ne csináld.

A rengeteg diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között elveszik az ember, de szerencsére itt van nekünk Dr. Bajnok Éva obezitológus – a túlsúly és elhízás kutatásával foglalkozó – szakorvos, aki segít kiigazodni a tévhitek és berögződések kegyetlen útvesztőjében:

Tévhit 1: Az egészséges ételek beépítése az étrendbe minden problémát megold

Jó ha tudod, hogy az egészségesnek mondott éltelek nem segítik elő jobban tested működését, ha abból feleslegesen viszel be a szervezetedbe, legyen az vitamin, gyümölcs vagy fehérje. Könnyű túlenni magad merő jó szándékból is. Talán nem is tudod, de például a reggelente pluszban elfogyasztott gyümölcslé miatt pár év alatt akár 4-5 kilót is felszedhetsz. Azért lehet ám narancslevet inni, de tudnod kell, hogy az ajánlott napi szénhidrátmennyiségbe ez hogyan kalkulálható be.

Tévhit 2: A 800-1000 kalóriás diéta gyors és eredményes

Szinte teljességgel elkerülhetetlen, hogy az ember zabáljon az ünnepek alatt. Az viszont nagyon nem jó, ha ezek után úgy próbálsz meg kompenzálni, hogy drasztikusan csökkented a bevitt energiamennyiséget, ugyanis a szervezeted anyagcseréje 2 hét után lelassul, általános közérzeted romlani, koncentrációs és állóképességed csökkenni fog, immunrendszered pedig védtelenebbé válik. Arról nem is beszélve, hogy a kínkeservesen leadott kilók aztán rövid idő alatt visszajönnek – jojó-hatás.

A nem jól megválasztott diéta komoly veszélyt is jelenthet: izomsorvadás, idegrendszeri és bőrtünetek, puffadás léphet fel, és gyakori a vas és a B12-vitamin hiánya is.

Tévhit 3: Édesítőre cseréled le a cukrot

Az édesítőszereket elsősorban az alapján csoportosítják, hogy csak az édes ízt adják, vagy van kalóriatartalmuk is. Legfontosabb mellékhatásuk a puffadás, ennek a hátterében – a legújabb kutatások szerint – a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok pusztulása vagy kóros összetétele is állhat, sokaknak ezért is okoznak hasmenést az édesítőszerek.

És akkor ott van még az is, hogy – egyelőre nem teljesen ismert módon – az édesítők az agyi központok befolyásolásán keresztül a nap végén kevésbé fogyasztó hatásúak, mint az elvárt lenne. A zero jelöléssel ellátott üdítők rendszeres fogyasztása a vízhez képest például kevesebb zsír bontását teszi lehetővé. Tartsd észben, hogy az édesítőkre is igaz a táplálkozás egyik aranyszabálya: mértékkel, kis mennyiségben a használatuk nem ellenjavallt.

Tévhit 4: Egy hét alatt 10 kg

Kicsit azért sejted, hogy ilyen mértékű fogyás nem lehet egészséges. Ha szeretnél 1 kg zsírtól megszabadulni, 7000 kcal energiát kell elégetned. Ebből az következik, ha 7 nap alatt 10 kg leadása a cél, akkor napi 10000 kcal-t kell felhasználnod. Ez például úgy lenne lehetséges egy 40 éves, 170 cm magas és 90 kg-os nő esetében, ha semmit nem enne és mellette egy héten át naponta 9,5 órát futna felfelé a lépcsőn. Nyilván érzed, hogy ezt – és a hangzatos fogyasztószerek használatát – nem javasolja a szakember.

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)