Jump to content

Mindent a taurinról

2020. 02. 19. 15:09

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy az energiaitalok (adalékanyaga) kapcsán már hallottál a taurinról, jót és rosszat egyaránt. Nem csodálkozunk, ha elvesztél az információk világában, azért most segítünk kicsit rendbe tenni a dolgokat.

Mi az a taurin és mire jó?

A taurin egy aminosav, vagyis tested egyik építőköve, ami a szervezetedben természetes formában is megtalálható, vagyis a te tested is termeli (a májban és az agyban a B6-vitamin közreműködésével). A taurin hatását még ma is kutatják, de azért így is lehet tudni róla néhány dolgot. Például azt, hogy hasznos, mert

  • Nem stimuláns, mégis serkentőként hat az agyműködésre

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a koffein és a taurin jó párost alkot, kiegészítve egymás hatását fokozzák a fizikai és a szellemi teljesítőképességet. És bár koffeinnel együtt tényleg felpörget – igaz, csak akkor, ha kevesebb taurint tartalmaz, mint a koffeint –, maga a taurin éppen ellenkezőleg hat a szervezetedre:

  • Nem mennek rá az idegeid, sőt!

A taurin védi az idegsejtek és a sejtmembránok fenntartását, plusz – és itt jön a lényeg – növeli a GABA mennyiségét, amely nyugtató hatással van az idegrendszerre, valamint hozzájárul az úgynevezett stresszhormonok mennyiségének csökkentéséhez. Vagyis segít a szorongás leküzdésében (és még az epilepsziás tünetek csökkentésében is).

  • Szerepet játszik a szív egészséges működésében

Csökkenti a vérnyomást és szabályozza a szervezet kalcium szintjét, utóbbi pedig visszaszorítja az érelmeszesedés kockázatát, ami a szívinfarktus kialakulásának esélyének csökkenésével jár.

  • Hasznos az izomzatod számára

Ugyanis segíti az izomépülés és izomregeneráció szempontjából legfontosabb folyamatot, a fehérjeszintézist.

Mi az a mennyiség, amennyire szüksége van a szervezetednek?

A szervezeted napi 125 mg taurint termel, egy átlagos napi étrenddel pedig nagyjából 40-400 mg taurint viszel be. A legjobb az lenne, ha

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenleg nincs olyan tanulmány, ami az ennél nagyobb mennyiségű vagy hosszú távon történő taurinfogyasztás hatásait vizsgálná, de azt viszont bizonyították, hogy ez a 3000 mg nem terheli meg a vesét, ez mennyiség hosszú távon is biztonságosnak mondható.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)