Jump to content

Hibák edzés előtt

2019. 11. 21. 23:33

Az, hogy edzés után mi a fontos, minden erre szakosodott portál leírja. De az, hogy mi az amit előtte el kell kerülni csak kevesen.

Van itt az edzőtermi etikettől kezdve, a zabáláson keresztül a béna nyújtógyakorlatokig minden, ami akadályozhat a sikeres edzésben.

Ne merészelj papucsban és félmeztelenül becsattogni!
Amellett hogy végtelenül ciki lesz mikor kiröhögnek, még rohadtul veszélyes is. Gondolj csak bele, hogy a papucsban mekkorát tud ütni a súly a nagylábujjadon. A sportruházat alap, ne legyél hülye!

Ne zabáld tele magad!
Többen gondolják úgy, hogy a cheat meal day idejét az edzésre időzítik, de az a baj ezzel, hogy a gyomornak több vérre van szüksége, így az izmokhoz nem jut annyi mint kéne. Tehát az emésztésed és a teljesítményed is szimplán szar lesz.

 

A túlzott pihenés elcseszi az edzésedet!
Az ezzel a probléma, hogy azok a bizonyos fél-egy órás alvások nem elég pihentetőek. Ha felkelsz, mintha lecsaptak volna, és nem tudsz elég energiát fordítani az edzésre, főleg mert kedved sem lesz hozzá.

Ne told túl a stimulánsokat!
Nem azzal van a gond, hogy beviszel némi koffeint vagy mást, ami segít csúcsra járatni a teljesítményt, hanem amikor ezek nélkül a súlyzót sem tudod megemelni, vagy éppen hiába használod, egyre kevésbé érzed a hatást ezért emelsz az adagon vagy duplázol. Olyan stressz éri a keringésedet, hogy az már túlmegy az egészséges határon és rövid időn belül az életedbe is kerülhet. Ez nem játék!

Az egyszerű szénhidrátokat és cukrokat zárd ki edzés előtt!
Az agy még ketonokból is képes energiát nyerni a működéséhez, ellenben az egyszerű szénhidrátok, cukrok közvetlenül edzés után segítenek az edzés utáni turmixod kulcsfontosságú tápanyagait az izmaidba pumpálni az általuk kiváltott inzulincsúcsnak köszönhetően. Ha edzés előtt tolod fel a vércukorszinted, az közben drasztikusan leeshet és rosszulléthez, ájuláshoz vezethet.

Nyújtás? Minek?
Nyújtod az izmaidat pedig még semmit sem csináltál. Egy csomó energiát beleölsz, mert azt hiszed a konditeremben ugyanazok a dolgok játszanak kulcsfontosságú szerepet mint a focistáknál a pályán. Hagyd abba, ha eddig így csináltad, mert a felesleges energiapazarlás mellett drasztikusan növeled a sérülésveszély kockázatát.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)