Jump to content

A méz előnyei

2019. 10. 23. 12:22

A méz egy igazi kincsesbánya, vagyis szervezeted számára elengedhetetlen, de mint mindenre, erre is igaz, hogy azért csak mértékkel fogyasszuk.

Ez az aranyszínű massza tele van antioxidánssal, létfontosságú ásványi anyagokkal (cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, vas) és (B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és  C-)vitaminokkal. Tehát növeli a szervezeted általános ellenállóképességét.

De nemcsak immunrendszer erősítésére kiváló, számos egyéb jótékony hatással is bír:

  • 70-80%-ban szőlő- és gyümölcscukrot tartalamaz, így gyorsan felszívódik
  • segíti a máj, a vese és a hasnyálmirigy megfelelő működését
  • méregteleníti a szervezetet
  • csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát
  • baktériumölő tulajdonságú, vagyis segít a különböző betegségek leküzdésében
  • segíti a sebek gyógyulását
  • jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre
  • javítja a vér hemoglobinszintjét
  • csökkenti a vérnyomást
  • idegnyugtató hatással bír
  • vértisztító hatású, azaz fiatalon és frissen tartja a szervezetet
  • kedvezően hat az izomzat, még a szívizomzat működésére is
  • segít a fáradtság leküzdésében
  • növeli az étvágyat
  • véd a fogszuvasodás ellen

Bár a méz energiatartalma magas (egy teáskanálban 30 kalória is lehet), glikémiás indexe viszont kisebb a cukorénál. Érdemes rendszeresen fogyasztani, de azért csak módjával.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)