Jump to content

Figyelj oda a kiégésre

2019. 10. 17. 20:55

Burn-out, kiégés. Napjaink gyakori kifejezése, de vajon arról van szó, hogy csak egy rövid szünetre és feltöltődésre lenne szükséged vagy teljesen rossz helyen vagy az életben, munkádban. Vajon hányan kezdték ezt a hétfőt is azzal a gondolattal, hogy mindjárt itt a hétvége? Valószínűleg többen, mint akik tele energiával és tenni akarással indították a hetet. Érdemes elgondolkodni, hogy mire van inkább szükség: egy teljes környezetváltásra és 180 fok fordulatra vagy csak egy rövid szünetre.

Íme, 5 kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak!

1.Egy hosszabb pihenő megoldaná a helyzetet vagy tényleg teljesen új váltásra van szükséged?

Emlékszel még a hobbidra, amelyet szenvedéllyel tudsz csinálni? Mikor töltöttél el egy hosszú hétvégét a családoddal vagy éppen két hetet egyedül egy ismeretlen országban? Telefonok, munkahelyi email-ek nélkül, teljesen kiszakadva a megszokott környezetből, a monoton mókuskerékből és a folyamatos túlórák, határidők nyomása alól. Néha viszont nem elég egy hosszú hétvége vagy egy vakáció és egy hosszabb feltöltődésre, regenerálódásra van szükség. Nem biztos, hogy a munkán kell változtatni, hosszú távon érdemes elgondolkodni, hogy hogyan tudod megtalálni a mindennapokban a feltöltődést, mi az, ami teljesen ki tud kapcsolni.

2.Valóban ki nem állhatod a munkád vagy csak egy pihenésre van szükséged?

Self made, vállalkozó, legyél a magad ura stb. Ez mind nagyon jól hangzik, és van, akinek tényleg ezt kell tennie, de nem mindenki született vállalkozónak. Az önmegvalósítást és a vállalkozást nem szabad összekeverni, mert nem biztos, hogy a felelősséget, nyomást kompenzálni tudja a szabadság, ami sokszor sokkal több munkaidőt jelent. A különbség annyi, hogy ezt a munkát nem feltétlen érzi munkának az ember, de ehhez tényleg meg kell találni, amit szenvedéllyel tudsz csinálni, amiért kész vagy kilépni a komfortzónádból, amiért adott esetben áldozatokat tudsz hozni és a nadrágszíjat is össze tudod húzni. Mert a sikeres vállalkozókat sokan irigylik, de az addig vezető utat, kőkemény munkát, lemondásokat már sokkal kevesebben.

3.Milyen gyakran vagy beteg?

Gyomorproblémák, levertség, depresszió, fájdalmak a test különböző pontjain, extrém esetben akár pánik szerű rohamok. A folyamatos stressz, negatív hangulat és a tudat, hogy minden nap kényszerrel mész be dolgozni, ha semmi nem jelent kihívást vagy éppen túl nagy a nyomás, felelősség, stressz testi tünetekben is meg tud nyilvánulni. A tüneteket persze lehet kezelni, de hosszú távon a változás segíthet vagy a munkát vagy a stresszkezelést illetően.

4.Tulajdonképpen mennyi időt dolgozol?

Hányszor nézed meg otthon az email-eket, hányszor intézel még el egy gyors telefont miután kijöttél az irodából? És mennyit gondolkozol a munkádon a munkahelyen kívül? Vállalkozóként ez a kérdés sokkal nehezebb, de hosszú távon kell találni egy olyan tevékenységet ami teljesen ki tud szakítani a folyamatos pörgésből. Különben nem lesz hosszú életű az erőnléted, így pedig a vállalkozás sikere sem.

5.El tudod képzelni magad boldogan egy másik pozícióban, másik munkahelyen?

A munkával, pozícióval, munkahellyel van a legnagyobb probléma vagy valami más áll a háttérben? Új munkahelyet szeretnél vagy másik pozíciót? Feljebb akarsz lépni vagy oldalirányban elmozdulni? Ha feljebb lépsz mennyire vagy kész a nagyobb nyomásra és az ezzel együtt járó felelősségre? Milyen változás az, amit tulajdonképpen szeretnél?

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay.com)