Jump to content

Ezért igyál kávét

2019. 10. 16. 14:26

Magas vérnyomás, szívpanaszok, bla bla bla… A kávé egészséges, tele antioxidánsokkal és tápanyagokkal.

Ezért felsorakoztatjuk a legjobb érveket amik a kávé mellett szólnak.

Fenntartja az energiaszintet és “okosabbá tesz”.
A kávét legtöbbször azért isszuk mert oldja a fáradtságot. Aktívabbnak és éberebbnek érezzük magunkat. Miután megittad a kávéd, a koffein a véráramba majd az agyba jut. Blokkolja az Adenosine nevű neurotranszmittert, így ezek szintje megváltozik. Kutatások támasztják alá, hogy hatással van az agyi funkciókra, reakcióidőre és hangulatra is.

A kávé fogyaszt.
Szinte minden fogyókúrás termékben (nem, nem ettől károsak!) megtalálható a koffein. Ez felgyorsítja az anyagcserét, így az elhízott egyének 10%-ánál, és a vékony emberek 29%-ánál égeti a zsírt. Rendszeres kávéfogyasztóknál jóval kisebb a hatás.

A koffein aktívabbá tesz.
Egyik nagyon jó hatása, hogy a zsírsejtek leválnak a testzsírról, majd ezek a véráramba kerülnek ami üzemanyagként hat a testünkre. Ezen kívül adrenalin-szintet is növeli, így akár 11-12% -al jobb lesz a teljesítőképességünk, például egy edzés előtt.

Létfontosságú tápanyagokat tartalmaz.
Olyan fontos tápanyagokat vihetsz be a kávéfogyasztással, mint B2, B3 és B5 vitaminokat, valamint mangánt és káliumot.

Kisebb az esély a 2. típusú cukorbetegségre.
A világon 300 millió embert sújt, így komoly probléma. A kutatások azt igazolják, hogy a kávéfogyasztók 23-50%-al kisebb eséllyel lehetnek a cukorbetegség áldozatai.

Elkerülhető az Alzheimer-kór.
A kávéfogyasztók 60% -al kisebb eséllyel lehetnek betegek. Mivel nincs rá gyógymód, fontos, hogy a rendszeres és egészséges táplálkozás és mozgás mellett olykor egy-egy csésze kávét is megigyunk.

A Parkinson-kór is elkerülhető lehet.
A második legnagyobb idegrendszeri betegség az Alzheimer után.  A koffein akár 32-60%-al is csökkentheti a betegség megjelenésének esélyét.

Megvédi a májat.
A májat érintő betegségek közül több is cirriózishoz vezet. Ilyenkor a máj károsodik és hegszövetté alakul. Azok az emberek, akik napi 4, vagy több csésze kávét isznak egy nap, 80%-al kisebb a betegség esélye.

Megelőzhető a depresszió és boldoggá tesz.
Az USA -ban az emberek 4,1% -a szenved klinikai depressziótól. Egy tanulmány szerint 208.424 emberből azok között, akik 4, vagy több kávét fogyasztottak el egy nap, 53%-al kevesebb volt az öngyilkosság.

Elkerülhetőek bizonyos rákos betegségek.
A rák a világ vezető halál okozója. A kísérletek kimutatták, hogy a kávéivóknál 40%-al alacsonyabb a májrák kockázata. Egy kísérlet, amelyben több, mint 489.000-en vettek részt, kimutatta, hogy azoknál, akik napi 4-5 csésze kávét ittak meg, 15%-al kevesebb volt a végbélrák.

Nem a kávé a magas vérnyomás egyik fő okozója. 
A szívpanaszok és a magas vérnyomás csak egy gyenge ellenérv a kávé mellett. De a kutatások azt bizonyították, hogy éppen az ellenkezője a hatás. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztók körében 20%-al ritkább a stroke előfordulása.

Kisebb az esély a korai elhalálozásra.
Ha nem akarsz fiatalon meghalni, kávézz! A kávéfogyasztó férfiaknál 20%-al, a rendszeresen kávézó nőknél pedig 26%-al volt alacsonyabb a 18-24 év közötti korosztályban történő elhalálozások száma.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)