Jump to content

Zsírt kéne enni?

2019. 07. 17. 19:18

Hogy indul a napod? Pirítóssal, friss narancslével és lekvárral? Nem a legjobb ötlet, állítja egy amerikai rákkutató, David G. Harper.

A kineziológus professzor már hat éve nem evett kenyeret, zsírban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú, úgynevezett keto-étrendet követ 2013 óta, és nem is kíván változtatni ezen.

A férfi a Business Insidernek elmondta, hogy zsíros tejszínt, sok magvat, zöld babot, sok húst, köztük májat (ami Amerikában nagyon szokatlan) eszik, és legalább heti egy tucat tojást.

A ketodiéta lényege, hogy ketózisra kényszerítse a szervezetet, amely során a test a zsírtartalékokat alakítja át energiává, és nem szénhidrátokra, illetve az azokból nyert glükózra támaszkodik (hasonló történik a szervezetünkben, ha nem jutunk táplálékhoz, vagyis ha éhezünk).

Harper és felesége, Dale Drewery nemrégiben közös könnyvvel rukkoltak elő, amely a Biodiéta címet viseli. Ebben azt állítják, hogy a modern étrendek túlságosan a cukorra fókuszálnak, miközben a zöldségeket háttérbe szorítják.

Ha az egészségünkről van szó, Harper szerint a három fő ellenség az elhízás, az inzulinrezisztancia és a gyulladás. Ezek középpontjában egy olyan étrend áll, amit szinte mindannyian egész életünkben fogyasztottunk, mondja Harper. Ez pedig a szénhidrátban gazdag étrend.
 
(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)