A tojás lényegében maga az egészéség, vitamin-, omega-3 zsírsav- és kálciumtartalma a szemre, a csontokra, a hajra is pozitív hatással van. Ezenkívül tele van magas minőségű fehérjével és kolinnal, előbbi többek között az izomépítésben, utóbbi pedig az agy egészséges működésében játszik fontos szerepet – egyébként az emberek 90%-a kolinhiányos.
Ugyanakkor a tojás sárgája gazdag koleszterinben is, ami nélkül ugyan az emberi szervezet nem létezne – ez sejtjeink fontos alkotóeleme –, de azért nem szabad mértéktelenül fogyasztani.
Ezt talán nem is tudtad a koleszterinről: alapesetben koleszterinszintünk 70-80%-át a szervezetünk állítja elő, és mindössze a maradék 20-30%-ot visszünk be táplálékokkal.
egy egészséges felnőtt szervezet esetébe 300 milligramm koleszterint még minden gond nélkül fel tudnak dolgozni a lebontásért felelős vegyületek.
Vagyis nyugodtan fogyaszthatod az említett napi 1-2 tojást, ha mondjuk nem sült kolbásszal és szalonnával eszed.